Magikerna

Tänk om du var magiker... Fick lära dig kraftfull magi av alla de slag, kanske tom resa till andra världar, skulle det göra ditt liv mer meningsfullt?

Fantasy är inte riktigt min genre. Men det här är inte klassisk fantasy. Många gånger har boken kallats Harry Potter för vuxna. Och visst, ibland är det väldigt mycket Harry Potter hopblandat med Narnia. Men för att få Magikerna måste du dra bort den kanske viktigaste ingrediensen i fantasygenren; huvudpersonens uppdrag och mål i livet. Quentin går visserligen på en skola för magiker och han lär sig kraftfull magi. Men i övrigt skiljer han sig inte från den gängse tonåringen. Han tampas med samma frågor som alla andra unga vuxna. Vad är egentligen meningen med att gå på den här prestigefyllda utbildningen? Vad ska jag göra sen? Vad är egentligen poängen med alltihop? Utan någon sorts mål och riktning är det inte så lätt att se någon mening med livet, även om man kan trolla. Tur för att Quentin att han har Narnia, förlåt Fillory.

Det kan låta som att det här är en ungdomsbok, men det är det inte. Det börjar harmlöst, men många klassiska fantasydrag är kvar. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att slutet är brutalt. Har du någon gång läst CS Lewis böcker om Narnia kommer du uppskatta Grossmans parallella värld Fillory.
Magikerna är första delen i en triologi, nästa del heter Magikernas kung.

Tipsat av: Anna Branteby Schnelzer, Sundybergs bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solna Administratör den 11 april 2014