Litteratur som färskvara

Klassiker blir aldrig gamla

När författaren är klar med sin text, lämnar han den till sin förläggare, som för den vidare till ett tryckeri, kanske efter att man tillsammans gått igenom och gjort några korrigeringar, förhoppningsvis till det bättre. Från tryckeriet går sedan färden vidare ut till landets boklådor, som i många fall finns på nätet. För att sprida kännedom om boken finns det en marknadsavdelning, som gör reklam för boken. Boken skickas till tidningars och tidskrifters kulturredaktioner, för benägen anmälan. Tas boken väl om hand får den stort massmedialt utrymme, landar den sämre försvinner den till sist i den stora mängden. Två år senare går den på rea, och därefter i värsta fall till makulatur. Finns boken därefter, eller är den bara borta?

Såklart finns den kvar. En text dör aldrig, den lever bara i olika typer av välmåga. Stundtals får den ingen uppmärksamhet alls. Men stundtals kan den befinna sig mitt i händelsernas centrum. Också om den varit bortglömd i många år. Bokhandeln har som främsta uppgift att saluföra det dagsaktuella. Gå in i en bokhandel idag och fråga efter Stig Larssons ”Nyår” eller Anna-Karin Palms ”Målarens döttrar”. Det är tveksamt om de kan plocka fram dem ur sina hyllor. Och då handlar det om böcker som bara har lite över tio år på nacken. Tidningar, tidskrifter och tv har väl knappast heller annat än dagsfärsk utgivning i fokus.

Hur ska man göra då, om man vill läsa Anna-Karin Palms ”Målarens döttrar”? Ja, man kan bege sig till sitt kommunala bibliotek. Där står den förhoppningsvis fortfarande kvar, kanske flyttad till något avlägset magasin, eftersom den inte rört på sig utan varit ”improduktiv” i några år. Ett annat sätt är att bege sig till ett antikvariat. Dessa finns numera också på nätet. Då får man slanta upp någon hundralapp, men det är det värt, för en sådan bok. Så att, också äldre texter lever. Ibland har de hälsan. Stig Dagerman dog ung, men novellsamlingen ”Tysk höst” fortsätter att komma i nya upplagor. Den har fortfarande något att säga om vår samtid, om Europa. Det är den inte ensam om. ”Målarens döttrar” gör detsamma.

 1. Målarens döttrar

  Undertitel: roman
  Av: Palm, Anna-Karin
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Nyår

  Undertitel: roman
  Av: Larsson, Stig
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Tysk höst

  Av: Dagerman, Stig
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1947
  Klassifikation: Tyskland
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Staffan Engstrand den 3 april 2013