Lenka

Lenka föddes en natt i maj när det var fullmåne. Kanske var det därför hon blev rund och fin som själva månen. Hennes föräldrar älskade henne så mycket att de kunde plocka ner stjärnorna åt henne. Ändå kände sig Lenka ensam, för hon hade inga vänner.

Lenka tycker om att rita och måla men en dag säger hennes mamma att hon måste gå ut och leka i parken med de andra barnen, det är så vackert väder. Lenka vill inte för barnen retar henne och säger att hon hon är tjock. Men mamman säger att hon inte är tjock utan fin precis som hon är och "på med skorna nu och spring ut och lek".
Lenka försöker verkligen, hon frågar flera barn om hon får vara med. Hon höjer rösten då de inte hör. Men barnen retas och är elaka. Då hittar Lenka kritor och ritar vackra bilder på asfalten. Hon märker inte pojken på sparkcykeln som stannar för att titta. Pojken heter Palko, han tycker att hon ritar bra och bara sådär får Lenka äntligen en vän.
Den här boken träffar rätt i hjärtat, det gör ont när barnen retar Lenka och man känner hennes glädje då hon får en vän. Katalin Szegedis illustrationer är så speciella. Läs om fina Lenka!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Mie på Bibliotek Sundbyberg den 10 juni 2013