Leif Nylén har avlidit

Författaren, Blå tåget-musikern, konst- och litteraturkritikern Leif Nylén avled på söndagen efter en tids sjukdom. Han var länge aktiv i Bergshamra bibliotekets vänner: http://www.bergshamra.org/

LEIF NYLÈN IN MEMORIAM

Vår vän, Leif Nylén, har avlidit i en ålder av 77 år. Han har bott på Råsundavägen, och sedan 1970-talet på Alnäsvägen i Bergshamra.

Leif Nylén debuterade som poet och var verksam som konst- och litteraturkritiker bland annat i Dagens Nyheter. Han spelade en viktig roll i den unga litteraturen på 1960- och 70-talen. Bland annat ingick han i redaktionen för tidskriften ”Rondo” (1961-64) och ”Gorilla” 1966-67. 1964 skrev han under pseudonymen Peter Husberg tillsammans med P.O. Enquist och Torsten Ekbom experimentromanen "Bröderna Casey”. Leif deltog i proggbandet Blå Tåget, som trummis, och skrev många av bandets texter bl.a. ”Den ena handen vet vad den andra gör” som sen kom att förvandlas till "Staten och kapitalet” i Ebba Gröns version.

Leif var en kritiker och uttolkare av sin samtid och på senare år såg han också tillbaka på 60-talets konstdebatt i boken ”Den öppna konsten” (1998).

Bland det mest älskade Leif Nylén skrev var ett stort antal haiku-liknande  ”månadsverser” på Dagens Nyheters kultursida om träden och fåglarna, molnen och vattnet. Ett urval gavs senare ut i samlingen ”Månaderna” 2001 på Heidruns förlag. Vi Bergshamrabor kan nog känna igen ett och annat.

”December.

Den första snön liknade
det sista smöret, utskrapat
över markens hårda bröd

Adventsstjärnorna tindrande
i himlens avlägsna förort”

Hans senaste och sista bok, som han skrev tillsammans Tore Berger och Torkel Rasmusson, handlade om progg-tiden, ”I tidens rififi. Historien om Blå tåget” (2012). Hans bidrag är skrivna med stor självironi och humor.

Vi är djupt tacksamma för allt arbete han ägnade åt BBV, Bergshamrabibliotekets Vänner. Leif fanns med i styrelsen från föreningens start 2012, men redan tidigare hade han suttit på julen i biblioteket och gjort julklappsrim åt folk som kom. I BBV medverkade han sedan aktivt i bokloppisen och våra litterära kvällar, och arbetade mycket i juryn för de litterära tävlingar vi arrangerade. Han var en klok, erfaren och infallsrik styrelsemedlem att lyssna till.

Tack Leif. Ditt minne och dina texter kommer att leva vidare.

Bergshamrabibliotekets Vänner
2016-07-12

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Solna Administratör den 13 juli 2016