Legend

En skrämmande framtidsvision!

I första boken av Marie Lu´s trilogi möter vi två starka och självsäkra karaktärer, June och Day. De kommer ifrån olika delar av samhället Republiken som  ligger i nuvarande västra Amerika. June bor i de rika området tillsammans med sin bror och hennes hund, då hennes föräldrar dött i en olycka. June är Republikens underbarn som fick högsta poäng i testet där  alla barn som fyllt 10 år måste utföra både fysiska och psykiska uppgifter för att samhället ska se vilken nivå man ligger på.
  Day däremot som kommer ifrån slummen fick underkänt och blir då tvungen att åka på ett ”läger” där man i själva verket blir dödad. Men Day, vars riktiga namn är Daniel, lyckades fly därifrån och hålla sig gömd i fem år och alla, inklusive hans familj har trott att han varit död. Han bytte även namn till Day och blev Republikens största och främsta brottsling där ingen vet vem han egentligen är eftersom man inte kan matcha hans DNA.
  Junes bror Metias, som är en av de bästa och trognaste soldaterna för samhället, blir en dag mördad, och alla bevis pekar mot att det är Day som är den skyldiga. June bestämmer sig då för att hämnas på Day och att bli den första som fångar in den eftersökta brottslingen som sedan ska bli avrättad.
  Många missförstånd inkommer när June och Day får veta att världen inte ser ut som den dem blivit uppväxta och trott att den varit. June  har i hela sitt liv tillhört och jobbat för Republiken men när hon får reda på dess mörka sanning börjar hon tänka om. Ska hon strida emot Day, eller tillsammans med honom?
  Jag tycker att det är en fantastiskt spännande berättelse där man får ta del av två helt olika perspektiv och även en uppfattning om hur det kan se ut i framtiden med att samhället konstant håller koll på alla medborgare. Personligen tycker jag att Legend är en serie som blir bättre och bättre för varje bok och lika så blir man mer och mer förälskad i karaktärerna. När man väl börjar blir det svårt att lägga ifrån sig boken och den är lika svår att glömma bort. Författaren är lika fantastisk hon, sättet som hon förklarar miljön gör att man själv kan leva sig in i boken och tro att man är där.

Målgrupp:

Tipsat av: Boktips av Josefine Karlström, prao på Solna stadsbibliotek vecka 16-17 2015 den 15 april 2015