Kvinnan i rummet

Avdelning Q inrättas hos Köpenhamnspolisen för att ta upp "cold cases" och försöka lösa dem. Det första fallet som kriminalinspektör Mörck ger sig i kast med är den unge politiker Merete Lynggaards försvinnande. Fem år har gått och ingen kropp har hittats, och ingen mördare heller förstås.

En mansgris till polis, tvivelaktiga metoder, interna strider... Normalt skulle jag ha lagt ifrån mig boken med en gång, men den drar igång nyfikenheten - och kriminalinspektör Carl Mörck är kanske inte riktigt så hemsk som han vill ge sken av!.Efter att varit med om en händelse där en kollega skjutits ner och en blivit förlamad för livet får Mörck ta ett nytt uppdrag. Kontoret har fått ett anslag till en "cold case"-avdelning och Mörck tvingas ta jobbet.

Motvilligt installerar han sig i ett källarrum i polishuset där den nya avdelningen Q ska hålla till. Till sin hjälp har han assistenten Assad som inte heller han alltid håller sig till reglerna. Lägg därtill ett mystiskt försvinnande som rubricerats som självmord men som har flera underliga inslag och ett upplägg där man i varannat kapitel får följa Mörck och varannat gå tillbaka till 2002 och följa vad som hände den försvunna kvinnan och du har en deckare som är svår att lägga ifrån sig. Som tur finns det två delar till, Fasanjägarna (utges på svenska maj 2011) och Flaskpost från P.

Taggar:

Tipsat av: Anneli Lidström den 18 maj 2011