Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues

Det är upp och ner, och hit och dit. Som det ofta är när man går i åttan. Och ibland bara inte orkar, inte fattar, inte vill. Bläää! Kudden över huvudet.

Men det är ändå en bok - och ett liv - med mer av hiphop och skoj än av blues och tårar. Vad som än händer så har Steve sin musik. Även när hans band kollapsar så lever hiphoparen i honom vidare.  ”Det är något inuti mig som alltid håller på. Passa er! För här kommer en hel jävla armé. Här kommer Kung Steve! Musiken är död! Länge leve musiken!”

Steve suger i sig ”energi från musik som en fladdermus suger blod.” Bandets ”musik är helt och hållet en jakt på den där speciella känslan. Känslan av… alltså när du är hungrig. Och du vill äta upp alla bullarna på fatet. Eller när du är så glad att du vill slänga upp allting i luften. Och sen försöker du fånga det igen när det singlar ner.” Så är det med musiken. Sommardrömmen är att åka iväg och tälta på Hultfredsfestivalen. Mamman och storasyrran är miljöaktivister. Medan pappan är död i cancer med allt vad det innebär. Där finns vännerna i vått och torrt, Henning och Rami, och Vera som Steve är kär i.
Men med kärleken krånglar det. Vera flyttar och Steve försöker få träffa Vera genom hennes kompis Mona. Inför Mona är Steve inte det minsta nervös. För det är ju Vera han är upp över öronen kär i. Det tror han. Utan att känna Vera. Och Mona, ja hon vore ju perfekt för Henning, eller…? Steve lär sig den hårda vägen skillnaden mellan att vara förtrollad och att faktiskt vara kär. Det senare är man i någon som man känner, i varje fall lite grand.

Det här är en varm och rolig bok. Den blundar dock inte för svårigheterna med att vara tonåring, eller människa i vilken ålder som helst. Steve har både humor och galghumor. Det underlättar. Han rapar:

”Om livet känns som utspilld jos
Humöret som vidbrända pizzors os
Sug i dig här har du din dos
av alla hemlösa hjärtans blues”
Men att det slutar riktigt filmscenslyckligt. Det är härligt.

Sedan tar listorna vid. Steves 10 bästa kärlekstips. Som till exempel:
”1. Spela din musik. 6. Spring HELA vägen hem till henne/honom. 9. Ljug aldrig. 10. Fixa en heliumballong. Prata som Kalle Anka”.

Därefter följer Steves 15 grymmaste kärlekslåtar. Morsans 5 finaste kärlekslåtar. Lukas och Svantes monster top – med flera obetalbara listor.

Johan på Hallonbergens bibliotek

Tipsat av: Solna administratör den 5 mars 2011