Krig och elände

Tre krigsskildringar.

I år är det, som förmodligen alla vet, 100 år sedan 1:a Världskriget utbröt. Det är också 75 år sedan 2:a Världskriget startade. Om detta har vi kunnat läsa i uppmärksammade reportage i dagspress från skyttegravarna i Flandern och från Österrike/Ungern, där allting utbröt, efter mordet på den blivande tronpretendenten. Själv har jag nu på kort tid kommit att läsa inte mindre än tre böcker som på olika vis behandlar krig, också om vi i dessa sällan befinner oss vid fronten, än mindre möter några hjältar.

Den första berättelsen heter ”Stanna kvar och ge dig av”, skriven av Irländaren John Boyne. Han har tidigare i den berömda romanen ”Pojken i randig pyjamas”, som också filmatiserats, berättat om 2:a världskriget i ett koncentrationsläger, ur en liten pojkes synvinkel. I den nya romanen tar han oss med till 1914. Faktum är att Alfie fyller fem år just den dag kriget bryter ut. Detta gör att vänner och bekanta tackar nej till hans kalas. De har annat att göra. Några dagar senare tar hans pappa värvning. Han lovar att skriva kort till sin son, men när vykortens innehåll allteftersom blir för otäckt väljer Alfies mor att gömma undan dem. Åren går, Alfie hinner bli nio innan han förstår att det inte står så bra till med hans pappa. Finns han ens kvar i livet längre? Ja, kanske. Men det krävs stor list från Alfies sida, för att räkna ut hur allt ligger till. En skoputsarlåda blir hans hjälpmedel att ställa allt till rätta.

En helt annan berättelse är ”Fjärilslejonet” av författaren Michael Morpurgo. Den utspelar sig i Sydafrika dels, men även i Europa. En ung gosse räddar ett helt vitt unglejon till livet, efter att hyenorna gått till attack. Lejonets mamma har tidigare dödats av jägare. Han får behålla och se sitt lejon växa upp. Men då han själv ska studera i England måste det helt vita lejonet säljas till en cirkus, där det kommer att tas om hand. ”Le Prince Blanc” blir en berömd attraktion. Men 1:a världskriget bryter ut, det blir omöjligt att driva en cirkus. Den unge gossen har samtidigt blivit äldre och måste ge sig ut i kriget. Kommer han någonsin att kunna hålla sitt löfte till sitt lejon, att återge honom friheten utanför burar och stängsel?

Lite modernare, men dock en krigsskildring, är Suzanne Collins bilderbok ”Ett år i djungeln”. Också här möter vi en far som lovar att skicka hem kort från där han befinner sig. Korten kommer, hurtfriska till en början. Senare dock med ett alltmer plågsamt innehåll. Dottern och den övriga familjen oroar sig. Vietnams djungler är ingen barnlek. Fadern kommer hem, hel och hållen. Ändå är han inte densamma. Det här är tre böcker som har det gemensamt att de skildrar granatchock och posttraumatisk stress. Men de skildrar även kärlek och längtan efter frihet, på ett starkt och berörande vis. Jag rekommenderar dem alla!

 1. Stanna kvar och ge dig av

  Av: Boyne, John
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Fjärilslejonet

  Av: Morpurgo, Michael
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Staffan Engstrand den 27 augusti 2014