Konsten att resa

”Resorna är tankens barnmorskor” skriver författaren Alain de Botton i Om konsten att resa. Han menar att få platser är så befrämjande för inre samtal som ett flygplan, ett fartyg eller ett tåg i rörelse. Sommarens ledighet ger tid för resor ut i världen - men även inåt för reflektion. Att resa, det kan man göra hemma bara med ett nytt sätt att se och uppleva omgivningen. Med inspiration av de Bottons boktitel presenteras här ett urval romaner för sommarläsning om resor som ter sig rätt olika.

Sjömannen från Gibraltar av Marguerite Duras (1952)
En man är på semester vid havet i Italien med sin hustru. Han plågas av värmen och relationen till hustrun. Tillslut får han en ingivelse att ändra sitt liv. Han går ombord på en lustjakt som ägs av den gåtfulla, vackra och stenrika amerikanskan  Anna. Anna kryssar över haven och letar efter sin älskare; sjömannen från Gibraltar. Under tiden tar hon vår huvudperson med sig som sällskap. Letandet för dem till Frankrike och sedan Afrika. Vad kommer att hända med deras relation när de hittar sjömannen? Och vem är sjömannen, egentligen?  ”Sinnebilden för det ouppnåeliga idealet, det som man rastlöst söker i varje ny kärlekspartner”.

Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg (1981)
Birgitta reser som tonåring ut i 50-talets Europa på jakt efter frigörelse och upplevelser. Vi får följa hennes äventyr bland konstnärer och bohemer i Paris, Cannes, Capri och Rom. Det är lustfyllt men också våldsamt och svårt. I Paris möter hon så poeten Paul Andersson.

Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk (2008)
Mats och Anna är gifta och har två barn. För att hjälpa upp sitt äktenskap åker de på semester till Sicilien. Men resultatet blir att de håller på att förgifta varandra och barnen med surhet och bitterhet. De närmar sig ett spänningstillstånd som kan bli farligt.

Resa till Port Said av Lina Sjöberg (2005)
1948 gör den unga svenskan Dagmar en resa genom Östafrika sedan hon lämnat ett viktigt uppdrag. En resa som slutar med katastrof. Under resans gång skriver hon uppriktiga brev till sin mor hemma i Ångermanland. Femtio år senare får en äldre kvinna i samma by i Ångermanland veta att hon snart ska dö. I hemlighet börjar hon skriva öppenhjärtliga brev till byns präst.  Genom breven får vi alltså följa två kvinnor som inte känner varandra, men vars livsöden länkas samman. Och som båda plågas av inre ensamhet och en längtan efter att få vara sig själv.

Stjärnlösa nätter av Arkan Asaad (2011)
Efter många konflikter med sin våldsamme far följer Amàr ändå med på en bilresa ner till släkten i Kurdistan. Han ser fram emot en semester tillsammans med bröderna och de kusiner han inte träffat på tio år. Väl på plats kommer det som en chock att de vuxna släktingarna planerat för att han ska gifta sig med sin kusin Amina. Gifta sig med kusinen? Det är ju incest och helt galet! tycker Amàr. Han vill gifta sig med någon han själv valt av kärlek. Amàr kokar av revoltkänsla men har lite att sätta emot. Släktens hårda tryck och pappans hjärtattack leder ganska snart till att han ger efter. Inom några dagar sitter han på bröllopstronen med släkt och vänner dansande runt honom som i en mardröm som bara har börjat.

Kärleken till Sofia Karlsson av Anders Paulrud (2005)
Övergiven efter en kärleksaffär med en betydligt yngre kvinna vandrar vår huvudperson längs pilgrimsleden till Santiago de Compostela. Han går sig genom en djup livskris och bearbetar svårigheter från barndomen och en allvarlig sjukdom. Det är också ett avskedstagande till en dröm om den omöjliga kärleken. Så småningom skymtar möjligheten till ett nytt liv.

Mot fyren av Virginia Woolf (1927)
Familjen Ramsay (med åtta barn och gäster) befinner sig i sommarvillan vid havet. Fyren som står en bit ut i havet är ofta föremål för deras uppmärksamhet och familjen planerar en utflykt dit. Det pratas ständigt om fyren (även i långa inre monologer; stream of consciousness), men resan blir inte av på hela sommaren. Sommarvillan står sedan länge övergiven. Först tio år senare, när några av dem återvänder blir resan äntligen av.

Att komma hem ska vara en schlager av Per Hagman (2004)
Hemlängtan och hemlöshet, rastlöshet och tågresor;  om en ung man som försöker göra upp med sig själv och sitt rotlösa liv. ”Se på mig. Se på någon som aldrig kunnat stanna hemma. Se på någon som tagit ”aldrig kunna stanna hemma” till extremer. Se på någon som därför gjorde sig av med hem för länge sedan.” Romanen tar oss till Frankrike, Dubai, Skövde, Kairo, Milano, Göteborg, Stockholm, Rom och Västergötland.

På drift av Jack Kerouac (1957)
Kultromanen On the road beskriver Kerouacs resor i USA med andra författare och kulturpersonligheter. Frivolt och drogliberalt. Han liftar från New York, via Kalifornien och vidare mot Mexiko. Detta har givit inspiration till många road-trips i beatnikanda.

Svart resa av Kerstin Thorvall (1987)
En svensk kvinna i 60-årsåldern känner sig bortglömd, osedd och illa behandlad av män på grund av sin ålder. Hon reser utomlands och möter män ur andra kulturer med en helt annan syn på medelålders kvinnor. De får henne att känna sig både vacker och fascinerande. I Senegal upplever hon dans, musik och vodoo - och blir levande igen.

Berättelsen om Pi av Yann Martel (2001)
Efter ett skeppsbrott på Stilla havet räddar sig den indiske pojken Pi upp på en livbåt. Ombord finns också en hyena, en zebra, en orangutang och en tvåhundra kilo tung bengalisk tiger. Till slut är Pi ensam med tigern. Han filosoferar kring livet och Gud i sin ensamhet och klarar sig genom strapatserna med en ganska okomplicerad syn på tillvaron.

Stilla dagar i Mixing Part av Erlend Loe (2010)
Nina och Telemann och deras tre barn hyr sommarhus i Mixing Part (eller Garmisch-Partenkirchen som orten också kallas). Nina älskar Tyskland, alperna, ja allt som är tyskt. Telemann kan inte sluta tjata om nazismen och vill inte alls bli vän med deras tyska grannar. Inte blir det bättre av att Telemann i födelsedagspresent får en kokbok med Nigella Lawson av sin fru. Först tänker han att ”när man ger varandra kokböcker är förhållandet på väg utför”. Men så fastnar Telemann totalt i Nigellas sensuella matlagningsvärld. Han kan inte sluta tänka på Nigella, fantisera om Nigella, laga mat och chokladgodis. Nigella tar över. Samtidigt försvinner Nina iväg på tyska äventyr. 

 

Sara Lafolie, bibliotekarie
 

 1. Sjömannen från Gibraltar

  Av: Duras, Marguerite
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från franska
  Finns som: Bok
 2. Kärlek i Europa

  Undertitel: Stockholm Paris Cannes : Stockholm Capri Rom
  Av: Stenberg, Birgitta
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Resa till Port Said

  Undertitel: roman
  Av: Sjöberg, Lina
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Ur vulkanens mun

  Av: Zweigbergk, Helena von
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok
 5. Stjärnlösa nätter

  Undertitel: en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv
  Av: Asaad, Arkan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Kärleken till Sofia Karlsson

  Av: Paulrud, Anders
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2005
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Ljudbok
 7. Mot fyren

  Av: Woolf, Virginia
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 8. På drift

  Av: Kerouac, Jack
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Bok
 9. Svart resa

  Undertitel: roman
  Av: Thorvall, Kerstin
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 10. Berättelsen om Pi

  Av: Martel, Yann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska
  Finns som: Ljudbok
 11. Stilla dagar i Mixing Part

  Av: Loe, Erlend
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från norska
  Finns som: Bok
 12. Om konsten att resa

  Av: De Botton, Alain
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Geografi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Sara Lafolie den 17 juni 2011