Kom igen, Amina!

Amina kommer från Somalia. I Sverige tävlar hon nu framgångsrikt i friidrott. Men därför är problemen inte ur världen. Följ ett flyktingöde i vardagen.

”Kom igen, Amina” är andra delen en idrottsberättelse om ett flyktingöde. Amina kommer från Somalia. Men inbördeskrig gjorde att hon och hennes mamma flydde till Kenya. Modern är fortfarande kvar, i väntan på uppehållstillstånd. Ska hon lyckas få det?
  Under tiden tränar Amina friidrott här i Sverige, dit hon lyckats ta sig. Föreningen hon tillhör ska nu åka på träningsläger i Norge, möta ett norskt lag. Kommer Amina att lyckas? Visserligen är Amina bäst i sitt lag, men hon har en tendens att misslyckas vid växlingarna. Två gånger har hon missat stafettpinnen, så självförtroendet är verkligen i botten.
  Annelie Drewsen berättar lugnt och försiktigt, med stor värme och känsla för detaljer, hur Amina känner sig osäker inför nya situationer. Ett läger är ett laddat ord för henne, hon påminns om kriget och krigsupplevelser hon varit med om. Kontakten med mamman är så viktig för henne att när den för en tid bryts, blir Aminas oro väldigt stor. Träningen i sällskap med de andra flickorna känns här levande skildrad, också om just detta kommer lite i skymundan för Aminas verkliga problem.
  Texten är luftigt satt, och kapitlen är korta och lätta att läsa. Ett fåtal svartvita illustrationer fångar några ögonblicksbilder i handlingen på ett bra sätt. Detta är en positiv berättelse om ett flyktingöde mitt i den svenska vardagen. Missa inte första delen i serien som heter ”Spring, Amina”.

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 14 januari 2016