Katherine-teorin

Hur många gånger kan man bli dumpad egentligen?

Colin Singelton har blivit dumpad nitton gånger. Och varje gång har flickvännen hetat Katherine. Han blir bara kär i flickor med detta namn. Nu jobbar han på en matematisk formel för hur dessa dumpningar går till. Kanske för att själv lära sig förstå någonting.
  I själva verket är Colin Singelton bedrövad. Så nere att han inte bryr sig om vad vänner säger. Colin Singelton vill egentligen betyda något. Det är så han själv uttrycker det. Han är inget underbarn. Hela livet har han kämpat för att vara den som kan och vet mest. Nördig, javisst, specialist på att göra anagram på ord.
  Tillsammans med kompisen Hassan tar han "likkistan" (=en skrotbil) och ger sig av på en roadmovie. En skylt som visar till ärkehertig Franz Ferdinands grav gör att de hamnar i ett samhälle vid namn Gutshot. Här lär de känna Lindsey och hennes mor. De får till och med bo i moderns skära hus. Modern styr över en fabrik som tillverkar tampongsnören. Lindsey gör avtryck på annat vis.
  De långa och matematiskt krångliga formlerna avlöser varandra, liksom de mer flyktiga fotnoterna. Resan går till sist vidare, efter att pojkarna gjort några viktiga erfarenheter i denna gudsförgätna avkrok. ”Likkistan” tar dem vidare, men det är bara delvis samma personer i bilen, till antal och till sätt. Lite fyndigt berättat av John Green, författare till "Förr eller senare exploderar jag" och "Pappersstäder", två romaner som fortfarande överskuggar den nya till svenska översatta berättelsen, som förvisso är rolig men även känns lite pladdrig.

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 2 februari 2015