Katarina Wennstam besökte Solna stadsbibliotek 16 september 2010

Katarina Wennstam besökte Solna stadsbibliotek 16 september 2010.

Det gäller att vara arg och upprörd. Ilska hjälper till. Det är drivkraften, menar Katarina Wennstam. Men visst, det kan också bli för mycket. Som när hennes vänner bjuder på middag och i nästa andetag ber henne att under kvällen inte prata så mycket om våldtäkt och prostitution. Tryckt stämning. Då fattade hon hur långt det gått. Hon kunde bli riktigt jobbig. Men så var hon vid den tiden också intensivt upptagen med researcharbete inför olika tv-dokumentärer.

Hennes två första böcker var just dokumentärer, i vilka hon sammanfattade sina erfarenheter som reporter i kriminaljournalistik. I "Flickan och skulden" djupdök hon i rättegångsproceduren, inte sällan utförd av män med en föråldrad syn på kvinnor. En känsla av dubbel våldtäkt infann sig, och den ville hon gestalta. Inte nog med att vara den utsatta, man blev inte heller trodd. Den därpå följande boken, "En riktig våldtäktsman" fokuserade på förövaren. Tvärtemot gängse uppfattning kom hon fram till att våldtäktsmannen för det mesta är en vanlig vit välbeställd medelålders familjefar. Hon skickar därmed en känga åt Jimmie Åkesson, som hävdar annorlunda.

En längtan efter att vara en "läst" författare fick Katarina Wennstam att ändra inriktning, från det dokumentära till det skönlitterära. Och en läst författare är en sådan vars bok turistresenären griper tag om i pocketbutiken på Arlanda, på väg mot sommar och sol. Ett upprört mejl från en familjefar som i hans tycke av misstag fått med sig en av hennes tidigare böcker till Kao-Lhak, avgjorde saken. Hela deras semestervecka hade gått åt till att diskutera trafficking.

Romanen "Smuts" skrevs när sexköpslagen ännu var ganska ung, och fokuserade på en advokat med smutsig byk, delvis hämtad från verkligheten. "Dödergök" behandlade polisväsendet, och det dolda våld som förekommer bland poliser, i det privata. "Alfahannen" gestaltar en annan bransch, nämligen teatervärlden. Här bearbetar Katarina Wennstam i själva verket upplevelser från en Shakespeare-uppsättning, i vilken en känd skådespelare tvingades spela den hustrumisshandlare han faktiskt vid den tiden var. Nästa område Katarina Wennstam kommer att ge sig i kast med är fotbollsvärlden, också den en manlig sfär, och därför tacksam att gestalta. Det skönlitterära skrivandet kommer hon att hålla fast vid, också om hon betonar att det ligger oerhört mycket faktainsamlande bakom hennes böcker, idag liksom för tio år sedan, då hon började skriva.

1. Smuts

2. Dödergök