Kärlek och politik

Väninnorna Britt-Marie Mattsson och Arja Saijonmaa skildrar i sina böcker starka politiska personligheter, Kennedyfamiljen och Mikis Theodorakis.

Britt-Marie Mattssons bok
I ett livfullt och begåvat samtal tillsammans med Sharon Jåma berättade Britt-Marie Mattsson och Arja Saijonmaa om sina båda böcker på ett seminarium under Bok- och biblioteksmässan september 2011.

De båda väninnorna framstår som olika till sättet. Arja är spontan och entusiastisk, medan Britt-Marie utstrålar lugn och eftertänksamhet. Även de båda böckerna är olika. Arja Saijonmaa skildrar sina egna upplevelser, medan Britt-Marie Mattsson har skrivit en roman med verklighetsbakgrund.
En ung naken kvinna
Arjas relation med Mikis Theodorakis började när hon fastnade för en melodi, Sången om den hemliga stranden, där musiken var skriven av honom. 1972 hörde han henne sjunga och lockade med henne på världsturné. Kärleken dem emellan kom att utvecklas till en livslång vänskap, som håller än idag då Mikis Theodorakis har hunnit bli 87 år. I Grekland har han fortfarande stor politisk betydelse menar Arja. Politiken var ytterligare något som förde dem samman den gången, förutom musiken.
Britt-Marie Mattssons bok
Britt-Marie Mattsson erkänner att hon nästan har varit besatt av familjen Kennedy alltsedan 1960-talet och fångades av framtidstron. Som en tryffelhund har hon snokat reda på allt som går att läsa om Kennedyfamiljen. Hon valde romanformen, eftersom hon ville foga samman bilderna och kunna beskriva vad de tänkte och pratade om. Britt-Marie stryk många av de kvinnor som förekom i John F Kennedys liv, men skildringen av förhållandet med Marilyn Monroe bygger på de fakta som kommit fram. Hon försöker också besvara varför hustrun Jackie stannade  kvar i äktenskapet. Makt är attraktivt kan vare ett svar. Britt-Marie påpekar att fasaden utåt kunde hållas då på 60-talet, eftersom journalisterna höll tyst med vad de visste. Jackie Kennedy hjälpte till att bygga på myten efter John F Kennedys död. Kennedys politiska makt fortsatte att sätta sin prägel på USA och enligt Britt-Marie Mattsson var de inblandade i "kungamakeri" när Obama blev president.

Böckerna på Solna stadsbibliotek:

En ung naken kvinna Vi tolererar inga förlorare

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Christina Blomberg den 21 oktober 2011