Juli

Lyhört om kärlek.

Vi befinner oss i ett fiskesamhälle nära kusten i södra Norge. Det är sommar och idyllen är ett faktum. Här finns de bofasta, och hit kommer sommargästerna. Alla känner alla, sedan långt tillbaka. Hit kommer Kato med sin mamma, som i sitt bagage har målardukar nerpackade. Men moderns bagage innehåller en mörk hemlighet.
  Redan på bussen ut till sommaridyllen träffar Kato en flicka, Elin, och mellan dem kommer mycket i denna roman att kretsa, också om de själva från början inte är medvetna om detta. Elin har sin Sara, som hon tillbringat sommarloven med sedan de var små och plaskade omkring i badbaljorna. Men Elin känner att någonting har hänt sedan föregående sommar, hon kan inte riktigt lita på Sara längre. Inte sedan hon gjorde det där hemska med kameran och fångade Mikkel och Therese på kort, nakna i badhuset.
  Kato och hans mamma är här för första gången. Hans mamma är en främmande fågel. Hon har svårt att ta hand om sig själv, behöver Katos stöd. Som om det inte vore nog med moderns dryckenskap tar Kato också hand om en pojke som skadats vid ett tillbud i vattnet. Att umgås med jämnåriga flickor står liksom inte på Katos dagordning. Om det nu alltså inte vore för Elin.
  Tania Kjeldset är norska och med denna roman introduceras hon på svenska. Det är bra, för detta är verkligen en stark berättelse, lyhört gestaltad.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 10 augusti 2011