Julböcker för barn

Bli inspirerad av julens böcker!

Tomten av Viktor Rydberg med illustrationer av Harald Wiberg
En klassiker i ordets rätta bemärkelse! En högtravande dikt som med H.W.s illustrationer förvandlas till en magisk bilderbokspärla.

Vi får följa tomtens arbetsnatt på den gamla bondgården, hur han ser till att både djur och människor mår bra. Han är ingen jultomte, utan den ursprungliga gårdstomten, men tack vare vinternattens snörikedom och gnistrande stjärnor ger boken läsaren julstämning som få andra böcker. Ett tips är att läsa texten först, och sedan återberätta den för barnen med egna (modernare) ord. Eller gör din alldeles egna saga med hjälp av bilderna!

Festen i stallet av Nicholas Allen
En liten bok med glimten i ögat, för alla som är bekanta med det traditionella julevangeliet. Här får vi berättelsen ur en något oväntad synvinkel, nämligen värdshusvärdens. Han som sa att det inte finns några rum kvar, då Maria och Josef kom förbi dendär första julaftonen för länge sedan.
Sedan försöker han förgäves somna, men blir störd av än det ena, än det andra; var det inte stjärnan som lyste in så var det änglarna som sjöng, och han blir argare och argare...Men vem kan motstå ett nyfött barn? Inte ens värdshusvärden, till slut.

Tipp tipp tapp
En antologi där klassiska julberättelser som Titta Madicken, det snöar! och Mössens julafton samsas med nyare bekantskaper som  Ett dussin russin och  Kanel och kanin. I en familj med stort åldersspann  eller i en åldersblandad dagisgrupp är det den perfekta julboken – det finns något för alla! Min enda invändning är att illustrationerna är väl vardagliga; det mystiska och glittrande saknas. Tack och lov för  Ilon Wiklands och Lars Klintings stämningsfulla bidrag!

 1. Tomten

  Av: Rydberg, Viktor
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 2. Tipp, tipp, tapp

  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
 3. Festen i stallet

  Av: Allan, Nicholas
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Bilderböcker och kapitelböcker på svenska för små barn
  Finns som: Bok
Skrivet av: Nina Nykvist den 1 november 2010