Jordstorm

Polismakten slåss mot ohelig allians

”Deckarkungen”. Han kallas så, i reklamen. Och visst, två brutala mord, en försvunnen flicka. Det går absolut en mördare lös någonstans i Linköping. Men hur Malin Fors och hennes kommissariekollegor arbetar, tycks de ändå ha synnerligen svårt att se några avsikter eller samband mellan händelserna.
  En av de dödade är en före detta Sverigedemokrat. Men han har gjort avbön, tagit tillbaka sina rasistiska åsikter. Åtminstone är det så det tycks ha gått till. Bortdribblad av en viss Åkesson, kanhända. Allt för att undvika skamfläckar på partiet. Han hittas av en hundägare, och kanske är han utplacerad på plats efter det att han bragts om livet. Sättet han mördats på är synnerligen grymt, kanske också det en hälsning ifrån mördaren. Saltsyra har injicerats i hjärnans talcentrum. Orden bortplockade.
  Ett andra brutalt mord på en islamist med kopplingar till Syrien och självmordsbombare i ett ”heligt krig” leder till sist utredningen vidare. Polisen lyckas köra sina register mot varandra, och nog finns kopplingar. Rasisten visar sig från sin rätta sida, och har därför sett till att sko sig på sina kontakter. En ohelig allians, helt enkelt.
  En deckare är inte bara sin deckarintrig. Här finns även en del effektsökeri. Så till exempel den kamp mot klockan Malin Fors och hennes kollegor går för att finna den försvunna flickan. Kan hon vara vid liv? Sms ställda till Malins telefon antyder det. Är det mördaren själv som sänder ut dessa? Här finns bokens tickande bomb. Och när man tror den äntligen är över, ja då tar den förnyad fart, rätt in i Malin Fors redan rätt ansträngda livssituation.
  Egentligen handlar berättelsen om trovärdighet. Eller snarare om bristen på trovärdighet. Att en hustru som går till polisen och berättar om hustrumisshandel inte blir trodd. Eftersom hennes man är en upphöjd politiker. Som det inte finns några skäl att misstänka. Det är i allt detta berättelsen bottnar. Att den upphöjde politikern kunde stå och säga en sak, men göra någonting totalt motsatt innanför hemmets väggar. Mot sin hustru, mot sin helt unga son. Och vad detta senare har kommit att leda till.
  Malin Fors är en sympatisk kommissarie, inte minst därför att hon plågas av en del familjära bekymmer. Det smått anonyma Linköping får exemplifiera bilden av ett förljuget samhälle, en trovärdig bild av ett samhälle i någon slags ”uppluckring”. Mons Kallentofts erkänt våldsamma deckare är snyggt förankrade i sin samtid.

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 24 november 2014