Jellicoe Road

Hypen är sann!

Jellicoe Road av australiensiska Melina Marchetta är en bok som blivit hypad både här och där i ungefär ett års tid. Först på originalspråket engelska, men nu finns den även översatt till svenska – och hyllningskören fortsätter! Naturligtvis ville jag läsa den!
Mitt första intryck var väldigt rörigt! Kursiva mystiska avsnitt bryter av texten. En fruktansvärd olycka sker, i det förflutna, men vilka är det som råkar ut för den? En internatskola ska under hemliga procedurer till att välja en ny ledare. Ett territoriekrig pågår mellan internatskolan, byborna (jellisarna) och de kadetter som tillbringar sommaren på läger i den lilla staden Jellicoe. Tillbakablickar, drömmar och nutid mixas vilt! Flera gånger fick jag bläddra tillbaka och försöka reda ut begreppen. Det ska sägas att jag inte direkt förstod hypen. Jag ville ju bara sugas in i något fantastiskt! Men sen, efter en startsträcka på sisådär 70 sidor börjar det arta sig, och sen var det klart, jag var fängslad i något verkligt fantastiskt! Jag har inte tänkt på något annat än den här boken de senaste dagarna!
Flera av personerna är så intressanta och fina, inte bara huvudkaraktärerna, och hela den vackra tragiska historien! Och Jellicoe! Den bästa platsen med sina trädkojor och hemliga gångar! Boken ÄR verkligen värd alla hyllningar! Om du låter dig skrämmas av den krångliga introt gör du världens misstag (påtalas även i andra recensioner). Jag grät floder för första gången på länge (någonsin?) av en bok, och när den var slut började jag genast läsa om den! Jag tror att den kommer vara precis lika bra, kanske bättre, andra varvet. Det enda jobbiga nu är vad jag ska läsa när andra varvet är avverkat? Jag vill läsa Jellicoe Road 2!