Jag vill bara att du gillar mig

Tanken svindlar. Tänk dig en plats med okända människor, kanske en tunnelbanevagn, en restaurang eller som i Ingrid Olssons ”Jag vill bara att du gillar mig”: ett klassrum.

Tänk dig att du kan krypa in under skinnet på dessa människor. In bland deras känslor, tankar, minnen och drömmar.
I Olssons bok får vi vara hos tio personer i en gymnasieklass. De sitter i klassrummet och väntar på sin lärare som är försenad. Varför är hon egentligen det? Vi får ta del av deras inre liv, samtidigt som vi får möta dem utifrån, via andras blick. Det blir tydligt att människor har många sidor och att olika människor ser och tycker olika om samma person.
Det är Katja som själv tycker att hon har feta lår. Det är Andreas som går till simhallen utan att veta varför. Det är vackra Lena som är djurrättsaktivist. Det är tuffa Nellie som gjorde något oväntat igår. Det är Sofi som är så tyst att hon nästan inte syns. Pär ser henne. Han räknar hennes steg. Varje dag.
Jag tycker om att vara hos de här människorna. Boken handlar om ungdomar på väg in i vuxenlivet. Det handlar om det svåra, roliga och konstiga i att vara människa. 

Målgrupp:

Tipsat av: Kristin på Sundbybergs stadsbibliotek den 8 december 2011