Ishavspirater

Bland pirater och sjöbusar.

Detta är en sagovärld. Det äventyr i vilket Siri är huvudperson. Någonstans långt bortom tid och rum. Och ändå, så verklighetsnära! Vi följer med i Siris fotspår, ser henne nedkrupen i skuffen på en båt över stormpiskat hav. I sällskap med ett barn till en sjöjungfru, eller med råbarkade sjöbusar på krogen i en hamn.
  Den här berättelsen tar oss med på ett ishavsäventyr. Siris lilla syster Miki är bortrövad. Piraterna har tagit henne. Den värste av dem alla heter Vithuvud. Det är honom hon måste söka upp. För om det är som Siri hört berättas, hamnar barnen han rövar bort som fångar i en gruva. Där bryter de kol. Åt honom. Han letar efter den största av diamanter.
  Siri, som klandrar sig själv för att Miki är försvunnen, uppsöker sjökaptener i hopp om att få plats på någon båt. Hon vill ta sig dit där Vithuvud har sökt hamn för vintern. Men ingen vill ta henne med. De skrattar åt henne. Inte minst då hon berättar vad hennes ärende är. Inte kan hon som är så liten, och dessutom flicka, ge sig till att sätta sig upp mot Vithuvud.
  Men nu är inte Siri riktigt vem som helst. Och hon får en edsvuren vän, i form av en man som heter Fredrik, som själv har en syster som försvann på liknande vis för många år sedan. Hon förlitar sig till honom, och han på henne. Också fast de kommer ifrån varandra under färden, och tvingas genomlida allehanda äventyr på egen hand. Frida Nilsson har skrivit en omtumlande saga, med oerhört vackra svartvita illustrationer av Alexander Jansson. Ett mästerverk, helt klart!

Tipsat av: Staffan Engstrand den 6 oktober 2015