Ingen behöver veta

Kan en kille våldtas? Av en kvinna? Av sin egen moster? Ja, det kan han. Ingen behöver veta, säger hon till Gustaf. Pappan är försvunnen och mamman har fullt upp med sin karriär som kirurg. Hon reser iväg till en viktig konferens i USA. Allt med hennes jobb är väldigt viktigt. Då flyttar bohemiska moster Agneta in. Trots att Gustaf inte vill. Han är ändå 15 år och ska snart gå ut 9:an. Så han tycker att han klarar sig bra på egen hand.

Ja, det hade han gjort bättre än tillsammans med moster Agneta. Hon kryper ned i hans säng en sen kväll när han just somnat. Och inte bara en natt. Det är ett brott. Det finns ett offer och en förövare. Det finns en avgörande skillnad mellan att vara vuxen och att vara barn - i frågan om ansvar. Men alla ser det inte riktigt så, varken mamman eller mostern. Det är ett svidande svek. Som räddaren i nöden framträder slalomtränaren Lasse. Han är dessutom pappa till Gustafs hemliga kärlek Elin. Oscar - Gustafs bäste kompis - är också kär i Elin. Och alla tre är de stjärnor på slalom. Gustaf flyr hem till Elin och hennes familj. Där kommer vändpunkten, äntligen. 


Gustafs motstridiga känslor och tankar gestaltas i boken. Där är skulden, skammen, desperationen, ilskan, lusten och den spirande kärleken till Elin. Det är rakt igenom både spännande och hemskt. Det är de goda mot de onda. Ibland finns det trots allt tveklöst svart och vitt, fel och rätt. Det är på så vis som en saga, men mer dramatiskt och verkligt på ett sätt som är svårt att hålla ifrån sig. Som läsare blir jag som Pippi Långstrump på teater. Jag vill hoppa in i föreställningen och säga stopp och belägg, hallå där, nu räcker det, sluta genast, nej gör inte så, jag vill ju inte, fattar du inte?! 
Christina Wahldén är förutom författare även kriminalreporter. Det märks. Det finns ett driv i hennes sätt att skriva. Inga transportsträckor och få beskrivningar som inte för handlingen framåt. Inte minst finns det ett stort engagemang. 


Men sedan, hur gick det för Gustaf? Boken tar tyvärr lite rumphugget plötsligt slut. Som om det hade planerats för en uppföljare. I så fall är det på tiden. Ingen behöver veta kom ut 2004. Vi väntar och väntar på fortsättningen. Eller måste vi själva skriva den? 


Johan på Hallonbergens bibliotek

Målgrupp:

Tipsat av: Solna administratör den 10 november 2010