Ingen annan är som du

Fristående fortsättning på böckerna "Sms från Soppero" och "Hej vacker".

Ett år har gått sedan boken Hej vacker. Nu går Agnes i åttan på Skytteholmsskolan och hon har äntligen fått modersmålsundervisning på samiska. Hon har även tagit sin mammas samiska efternamn Duottar, som betyder fjäll, och hon använder sin kolt vid varje högtidligt tillfälle. Dessutom har hon fått en lillebror! Allt skulle ha varit perfekt om det inte vore så att Henrik, hennes stora kärlek sedan Sms från Soppero har gjort slut. Det är för långt mellan Solna och Kiruna säger han, men Agnes tror att det kanske är så att han har träffat någon annan. Nu när han börjat på gymnasiet och flyttat hemifrån och fått minst 100 nya facebook-vänner på bara ett par månader. Varför står det annars på hans facebook-status att han är i ett komplicerat förhållande? Agnes längtar upp till Soppero till mormor och morfar, kusin Kristin och såklart till Henrik, men samtidigt är hon rädd för att åka. Tänk om hon träffar Henrik och han är med någon annan, Agnes Henrik! Bara tanken får henne att gråta.


Jåke är en kille från Råsundaskolan som börjar läsa samiska tillsammans med Agnes. Alla på Skytteholmsskolan tycker att han är helt otroligt snygg, men Agnes tycker mest att han verkar sur, tyst och lite konstig. Det känns som att han hatar, säger Agnes till sin kompis Jenny. För övrigt slutar han att dyka upp på lektionerna efter bara ett par gånger. Det visar sig snart att Agnes och Jåkes komplicerade relation får en helt annan utgång än vad de kunnat ana!


Samtidigt med allt detta kommer en god nyhet, Agnes och Kristin har kommit in på ett samiskt konfirmationsläger vid Kebnekaise, Sveriges högsta berg! Dit kommer samiska ungdomar från hela Sverige och blir vänner, bråkar och blir kära. Kommer de andra att acceptera Agnes trots att hon inte pratar flytande samiska och hennes familj inte har några renar? Istället för att lära sig om Gud och tro får Agnes på konfa-lägret lära sig mycket om sig själv och sin identitet som samisk Solnatjej!


Ännu en toppenbok av Ann-Helén Laestadius om tonåringar i Solna och Soppero, identitetssökande, och om det samiska som man inte får läsa om i allt för många böcker. Väldigt spännande tycker jag. Läs den du med! Det är kul om du läst de två tidigare böckerna innan, men det är inget måste!