Huset mittemot

Spännande berättelse om ett nergånget ödehus!

Uddviken är ett litet bortglömt samhälle någonstans på västkusten. En gång i tiden fanns här en industri, men den är uppköpt och nedlagd och verktygen befinner sig nu i Korea. Den ena delen av samhället är uppbyggd av gamla pengar, den andra av nya. Alla som växer upp i Uddviken längtar därifrån, så även Joel, huvudperson i denna berättelse.
  Mitt emot det hus i vilket han växer upp ligger en gammal nedgången patriciervilla. Den tillhörde en gång i tiden den familj som bringade välgång till samhället, och den nu nedlagda fiskeindustrin. Sedan småbarnsåren har han av sin mamma förbjudits att ge sig dit. Men när han en kväll då han är i trettonårsåldern ser en grå liten Fiat parkerad, kan han inte låta bli att undra över saker.
  Det gamla huset är förknippat med en historia, den om Jonathan Andersson, som för tjugo år sedan, då själv tretton år gammal, efter en vanlig dag i skolan, gick hem och hängde sig uppe på husets vind. Den stora fråga Joel berättelsen igenom söker svar på är: varför?
  Vägen fram mot svaret på denna fråga ska visa sig längre än Joel någonsin begriper. Han rycks under uppslitande former upp ur sin barndomsvänskap med Kalle, och han blir utan att själv vilja det, den arga irriterade tonåring han egentligen aldrig tidigare varit. Inget är övernaturligt i denna debutroman av Alex Haridi, ändå finns här finstämda stråk av gåtfull skräck, som kan tilltala läsare i många olika åldrar. En riktigt fin debut!

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 14 februari 2015