Hungerspelen

Landet som en gång var Nordamerika återuppstod som en rik huvudstad med tretton runtomliggande distrikt.

Distrikten gjorde uppror mot centralmakten och tolv distrikt besegrades medan Distrikt 13 utplånades.  Som straff skapades Hungerspelen där tjugofyra ungdomar under ett par veckor ska kämpa för sina liv på en specialgjord arena och allting direktsänds i TV.  Hungerspelen är inte slut förrän det bara finns en enda överlevande.
Varje år lottas två ungdomar fram från varje distrikt. De tas med till huvudstaden där de tas omhand av stylister som gör om dem innan de skickas in på arenan – allt för att underhålla publiken i huvudstaden. Ute i distrikten tvingas den förtryckta befolkningen att se Hungerspelen för att de inte ska våga sätta sig upp mot regimen.
Prim Everdeen utses att delta i Hungerspelen men hennes sextonåriga storasyster Katniss tar hennes plats. Tillsammans med Peeta Mellark ska Katniss representera Distrikt 12. Peeta gav en gång för länge sedan Katniss lite bröd som hjälpte hennes familj då de svalt. Nu kanske hon måste döda honom - i Hungerspelen finns inget utrymme för mänskliga känslor.
Hungerspelen är en riktig sträckläsare om maktmissbruk och om att försöka överleva omänsklig grymhet.


Mie på Sundbybergs stadsbibliotek

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solna redaktör den 13 maj 2011