Hoppas

Känns livet hårt?

Jonna tycker allt är botten och att ingen bryr sig om henne. Särskilt inte när mamma sticker till Mallorca och lämnar henne med en alkoholiserad mormor lagom till jul. Det var ju de enda dagarna de skulle ha tillsammans, mamma och hon.
Jonna drar från instängda Kolsva till Stockholm. Där måste det finnas jobb innan jul och en lägenhet går väl att ordna. Väl framme möts hon av en mycket hårdare och tuffare vardag än hon kunnat drömma om. Snart är det natt och hon har ingenstans att ta vägen. Jonna slutar aldrig att hoppas och till slut kanske det finns lite hopp för henne också?
Det är upptakten på en gripande och tuff roman från en sida av Stockholm jag bara har anat finns där. Många ungdomar drar runt och försöker klara sig på egen hand. Stadsmissionen Enter har en verksamhet för ungdomar och den spelar en stor roll i boken. Men det är uppenbart att alla inte vill eller våga öppna sig för personalen där. Det är inte heller lätt att vara tjej och klara sig utan att bli utnyttjad.  Boken berör mig djupt. Den som gillar verkliga eller verklighetstrogna skildringar bör läsa den. Den är lika stark som Åsa Anderberg Strollos förra bok Bryta om.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin på Sundbybergs stadsbibliotek den 20 december 2011