Historien om Tracy Beaker

Tracy Beaker är ingen väluppfostrad flicka. För att vara det har hon alltför mycket humor, kraft och ett helt artilleri av vilda idéer.

 Hon är 10 år, har hunnit med tre skolor och kan både bråka och slåss. Om det behövs. Och det gör det. Det har inte funnits några stadiga vuxna att bli väluppfostrad av. Pappan har ingen har sett röken av. Mamman är på rymmen, ingen vet var. Därför bor Tracy på ett barnhem, som hon kallar för "Skrothögen Lee Road, Soptipp för Besvärliga Ungar". Ska mamma någonsin dyka upp? Var är hon? Vad har hon för sig? Är hon i Hollywood? Så måste det vara eftersom hon är världens snyggaste kvinna i Tracys fantasivärld.
Medan hon väntar på att mamma ska komma hoppas hon på att få flytta till en schysst fosterfamilj. Kan man inte få det bästa får man ta det näst bästa, suck. Sorgligt, javisst, men det här är - konstigt nog - en nästan rakt igenom rolig bok. Utan att det för den delen är varken klämkäckt eller putslustigt. Det är Tracy själv som berättar om sitt liv. Hon gör det med sitt vansinne för galghumor. Hon gråter aldrig, men hon får ibland plötsliga attacker av hösnuva. Humor och motstånd kan vara ett sätt att överleva. Här finns mycket att fundera över om av vad som står mellan raderna. Varför gör man som man gör? Vad betyder det? Vad vill man få sagt med det man gör?
En författare kommer på besök på barnhemmet. Tracy och hon blir goda brevvänner och vänner. Tracy skriver brev, som är pepprade med galna teckningar. Det är för övrigt hela boken. Trollängeln Goblinda glömmer man inte i första taget när hon flyger runt och spottar på "alla mesiga sagofigurer". Goblinda är förstås Tracys alter ego, som hon själv har hittat på.
Barnhemmet sätter in en annons om Tracy: "en livlig, frisk, pratsam tioåring som har varit omhändertagen i flera år. Följaktligen har hon vissa svårigheter att uppföra sig och behöver en fast hand och kärleksfull fostran i ett långtidshem." Skitsnack, tycker Tracy, som genast sätter sig ned och skriver sin egen annons:
"Finns det rum i ditt hjärta för lilla rara Tracy? Hon är både högst begåvad och vacker och behöver därför ett mycket fint hem. Vi prioriterar förmögna föräldrar eftersom lilla Tracy har ett stort behov av leksaker, presenter och gosedjur som kompensation för sitt tragiska förflutna."
Ja, vem äger berättelsen? Den här boken äger Tracy Beaker. Du kan dela den med henne. Tillsammans kan ni göra om eländet till bensin och dra vidare.
Johan på Hallonbergens bibliotek

 

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Johan, Hallonbergens bibliotek den 7 juni 2012