Himmelstrand

Skräckfylld vardagsrealism på campingplats någonstans i Sverige

Med sin fjärde roman ”Himmelstrand” lyckas John Ajvide Lindqvist befästa sin position som en av de främsta inom svensk skönlitteratur. Han är en stor och begåvad berättare!
  Spelplatsen är en campingplats. Ett antal husvagnar. Några familjebildningar. Men när morgonen randas är ingenting sig likt. Ett litet barn frågar sin mamma vad som hänt. Yrvaket och i bara trosorna beger sig modern ut för att konstatera: det finns en horisont, men allt omkring dem har försvunnit. GPS’en ger inga utslag. Någonstans ifrån någon som spelar svensktoppsmusik på radio. Telefonerna döda.
  En ansträngd situation, för vilken relation som helst. Skärmytslingarna hänger i luften. En kvinna anklagar sin man för att vara utan ballar. En man blir galen, börjar skjuta vilt omkring sig med gevär. Molly, dotter till en landslagsspelare i fotboll och dennes hustru fotomodellen, jagar genom sin klarsyn skräck i samtliga närvarande. Medan mjölkböndernas odlingar på rekordtid växer upp till en djungel. Det är magi!
  Till allt detta en låtlista som håller berättelsen samman. Textrader författade av Peter Himmelstrand. Den stora frågan gäller: vart är vi på väg? Mot det eviga mörkret? Kanske beror det på vilket liv man lever? Nej, vi får inte veta vem som mördade Olof Palme. Fast kanske ändå? Ingen skriver magisk realism som John Ajvide Lindqvist. Så stadigt förankrad i vårt kära folkhemssverige. Härligt omtumlande!

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 9 september 2014