Heidi

När Heidi blir avlämnad hos sin farfar i de schweiziska alperna förändras mycket i hennes liv.

Nere i byn undrar man hur den vresige gamla mannen ska kunna ta hand om ett barn, men Heidi får den ensamma mannens hjärta att vekna. Hon får friheten att vara med vallpojken Peter och alla getter. Hon är ett riktigt litet solsken och sprider glädje i stugorna i byn.

Så kommer plötsligt hennes faster tillbaka och tar Heidi till Tyskland. Hon ska vara sällskap åt en flicka som sitter i rullstol. Nu börjar ett helt nytt liv i ett fint hus med tjänstefolk och en massa regler. Naturligtvis råkar hon bryta mot de flesta av reglerna. Heidi blir vän med flickan, men längtar mer och mer tillbaka till den friska luften och livet hos farfadern. Så småningom får hon återvända.
Boken kom 1881 och har blivit en riktig barnklassiker. Den har även filmats. Den känns naturligtvis inte helt aktuell med synen på barn som några som bara ska lyda de vuxna, finna sig i sitt öde och kan skyfflas hit och dit utan att tillfrågas. Samtidigt är Heidi en föregångare till de för sin tid starka flickor och barn som kom med Anne på Grönkulla, Barnen på Frostmofjället och varför inte i senare tid med Rasmus på luffen. Lite tänker jag också på Tonje och det hemliga brevet som är en nutida berättelse om en viljestark flicka i en by på landet.

Jag är oväntat förtjust i den här boken. Om man läser bort det lite snusförnuftiga är det en välskriven bok. Och som sagt, den skrevs inte igår. Jag tror att boken fortfarande kan hitta sina läsare bland dem som gillar böcker i den stil jag skrev om ovan.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Kristin på Sundbybergs stadsbibliotek den 2 februari 2012