Harry Potter och de vises sten

Harry är en pojke som förlorade sina föräldrar vid en ålder tidigare än vad han kan minnas.

Efter sina föräldrars död så fick han bo hos sin mosters familj. Fosterfamiljen har en fetlagd son vid namn Dudley som är jämnårig med Harry. Tyvärr så är inte fosterfamiljen så snälla mot Harry och tycker att han borde vara tacksam för att han ens får bo hos dem. Varje gång Harry frågar familjen Dursley (fosterfamiljen) var som hänt med hans föräldrar så säger dem att föräldrarna dog i en trafikolycka.

På Dudleys elvaårsdag så har familjen Dursley som vanligt planerat en utflykt utan Harry till den lokala djurparken. Harrys barnvakt visar sig vara sjuk så han blir tvungen att hänga med (emot Dudleys vilja). På djurparken så börjar Dudley reta en orm i en glasbur. Plötsligt så försvinner glaset i buren och ormen smiter ut samtidigt som Dudley faller in. När Dudley försöker ta sig ut ur glasburen så är glaset tillbaks. Som vanligt så får Harry skulden för detta och dem frågar honom hur han gjorde det. När Harry sa att glaset försvann som magi så blev Vernon (far till Dudley) ursinnig och kastade in honom i hans skrymsle under trappan (också hans sovrum) och blev inlåst där i en månad.

När Harry väl kom ut så ser han ett brev adresserat till honom i brevlådan. Vernon hinner se brevet innan Harry öppnar det och tar tag i det och slänger det i brasan. Nästa dag är det tre likadana brev som far samma öde. Innan dem vet ordet av så vill Vernon flytta men även till dem mest avlägsna ställena så kommer breven fram och på Harrys elvaårsdag så brakar en stor man in igenom dörren och grattar Harry på hans elvaårsdag.

Harry Potter och de vises sten är den första boken i en serie av sju böcker (och åtta filmer) som blivit hyllad hela världen över och gjort författaren (J. K Rowling) till en av världens rikaste personer. Personligen så tycker jag att alla borde ha läst bokserien en gång (filmerna är också bra, men otillräckliga) för att dem är så utmärkt skrivna och samtidigt så håller en så hög kvalitet utöver varenda bok. Det är en upplevelse som ingen egentligen borde missa.

Tipsat av: George Henriksson, praktikant på Solna stadsbibliotek den 2 december 2011