Hachiko väntar

Om en hunds trofasta väntan

Lite i skymundan av den stora barnboksutgivningen dyker ”Hachiko väntar” upp, skriven av den amerikanske barn- och ungdomsförfattaren Lesléa Newman, som inte finns representerad på svenska tidigare. Hon är av judiskt ursprung och är kanske mest känd utomlands för sina starkt feministiska ställningstaganden.
  Romanen ”Hachiko väntar” kanske inte gör henne mer känd som person. Dock tror jag att den lilla romanen på knappt hundra sidor har stora förutsättningar att nå många läsare. Det är nämligen en rörande berättelse om en hund som på grund av dödsfall hastigt blir övergiven av sin husse.
  Boken som baserar sig på en verklig händelse utspelar sig i Japan, och det var också här allting inträffade, åren mellan 1923 – 1935. Den guldbruna hunden av rasen ”akita-ken” väntar sin husse åter vid järnvägsstationen, men eftersom denne avlidit väntar hunden förgäves. Men ryktet om hunden sprider sig över hela Japan, och numera finns han på platsen för händelsen i form av en staty.
  Kring detta väver Leslé Newman en sparsmakad berättelse om en ung pojke som gör hunden sällskap, borstar hans päls, ger honom mat. Lika trogen som hunden varit sin husse, lika trogen är den unge pojken, som vi följer till vuxen ålder. Att hans trofasthet ska löna sig, intygar stationsbefälet, och visst blir det så!
  Enkelt berättat, rakt upp och ner. Stora känslor i litet format!
Tipsat av: Staffan Engstrand den 23 januari 2013