Gracie

En bok om tonårig vänskapskärlek. Precis så intensiv, underbar och ibland även smärtsam som den kan vara.

17 åriga Klara från Sverige är under ett år utbytesstudent i den dammiga ”hålan” Manning i Kansas. Under de tre sista månaderna innan hemresan får man följa Klara och Penelope, som blivit Klaras bästa vän i den nya staden. Oftast befinner de sig i Penelopes bil, en tjusig sandfärgad cabriolet vid namn Gracie.
Inte så mycket händer i Manning, utifrån sett, det mesta utspelar sig i vännernas samtal med varandra och med andra i deras krets. Raka långa vägar, odlade fält och oljeriggar passerar utanför Gracies nedcabade sufflett. Skugga från den heta solen och skydd från regn och tillfälliga stormar finns under brofästet eller träden vid floden. Och för att minderårigt röka cigaretter och dricka öl utan att haffas av den lokala polisen åker vännerna till den lokala utkiksplatsen i skydd av kvällsmörkret. Detta är välbekanta bilder som känns igen från filmer om unga i USA. Kanske för att allt upplevs genom Klaras person, och för henne är detta något exotiskt och spännande som blivit hennes värld för ett tag men som hon snart ska lämna. För Penelope ser verkligheten annorlunda ut.
Det här är en bok om resor till och från verkligheter och drömmar om att resa iväg. Om att lämna och om att bli lämnad, och om tonårig vänskapskärlek. Precis så intensiv, underbar och ibland även smärtsam som den kan vara. Jag tycker mycket om Gracie!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Elin Sundström den 7 mars 2011