Fjärilslejonet

Om hjältemod i det lilla formatet

Vi befinner oss på savannen. Här bor Bertie. En dag ser han på avstånd hur en alldeles vit liten lejonunge blir hotad av hyenor, som går till anfall. Då kan Bertie inte låta bli. Han springer det snabbaste han kan för att skrämma hyenorna och rädda den lilla lejonungen.
  Tidigare har han uppfattat karlarnas samtal på gården. De har skrutit med att de nyligen skjutit ett stort lejon. Bertie förstår att det lilla lejonet förlorat sin mamma. Det blir så att Bertie får ta hand om det lilla lejonet, och de kommer att växa upp tillsammans, bli bästa vänner.
  Bertie blir större, skickas på internatskola till England, och man måste göra sig av med lejonet. Han säljs till en kringresande cirkus i Frankrike, och blir där känt som ”Le Prince Blanc”. I detsamma svär Bertie att han ska återge lejonet dess frihet. Några år senare bryter 1:a världskriget ut, Bertie skickas till fronten. Det ser illa ut för honom, liksom för lejonet.
  En tapper insats vid strid ger Bertie en del skador, men också Victoriakorset, en tapperhetsmedalj, en nyhet som uppmärksammas i tidningen, då Bertie själv ligger skadad på ett sjukhus i Frankrike. Men en kvinna kommer att se nyheten. Hon gör honom nu ett besök på sjukhuset, och under en vandring med Bertie i rullstol ser de en affisch som gör reklam för en cirkusföreställning, och saker faller på plats.
  Michael Morpurgo berättar fint om hur dramatiska skeenden griper tag om oss, men också om hur små hjältemodiga insatser kan bli avgörande på ett sätt vi aldrig i förväg kan ana. En bok om hjältemod!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 3 september 2014