Farsta fritt fall

Att börja gymnasiet kan vara en nog så jobbig tid i livet. Man ska hitta sin roll och klara av studierna. I Farsta Fritt fall möts två flickor genom ett skolarbete. Det blir frontalkrock, eftersom deras liv ser så olika ut. Men under arbetets gång kommer de båda att påverka varandra.

För Henrika innebär flytten från Lund till Farsta en ny social verklighet. Hon kommer från trygg medelklass där pappa är polis och mamma gör karriär i reklambranschen. Men hon hittar inga kompisar i nya klassen, utan blir snarare retad för sin skånska dialekt och att hon är en duktig naturvetare som ofta räcker upp handen. Samtidigt bär hon på en stor rädsla sedan hennes pappa var nära att dö.

”Obesprutad, rättvisemärkt...” fräser Mira efter henne på skolgården. Mira som alltid måste vara elak så fort någon är svag. Gapig och gränslös i sitt drickande, snattande, skolkande, ja allt. Hon är värst i gänget, ändå blir hon provocerad när de andra tar efter henne. Hemma hos Mira finns inga fina designmöbler och föräldrar som stöttar i skolarbetet. Miras mamma är missbrukare och pappan är död efter år av supande och hustrumisshandel.

Henrikas och Miras vägar korsas alltså genom ett skolarbete. Det är inte alls så att vänskap uppstår. Men det är ett möte som kommer att påverka dem båda. Framförallt är det Mira som växer, förändras och bryter med sitt tidigare liv i gänget. Beskrivningen av Miras kamp är gripande; allt blir så skört med en mamma som ständigt vacklar och sviker. Ändå är Mira så stark att hon kan se Henrikas oro för sin pappa och de kan förstå varandra i det jobbiga. Och tillslut lämna in ett bra skolarbete.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solna Administratör den 1 november 2010