För pedagoger

Biblioteken i Solna erbjuder bland annat biblioteksbesök och bokprat för klasser, sagostunder för förskolan, pedagogfrukostar och mycket mer. Välkomna till biblioteken i Solna!

Klassbesök

Under grundskoletiden erbjuds alla elever minst tre biblioteksbesök på biblioteken i Solna. Tanken är att alla barn på Solnas skolor ska få samma möjlighet att bekanta sig med biblioteket som plats och resurs.

Eleverna i förskoleklass  bjuds in till en visning av biblioteket. Visningen sker klassvis och barnen får då sitt första bibliotekskort.

Vi bjuder in eleverna i årskurs 4 och fr. o m detta läsår även eleverna i årskurs 7 till boksamtal. Vi presenterar då ett antal böcker och det finns även möjlighet till boklån. Vår ambition är att, tillsammans med dig som lärare, inspirera och väcka läslust hos eleverna.  

Inbjudan till klassbesöken skickas till klasslärarna. Klasser från övriga årskurser är förstås också välkomna och tas emot i mån av tid.

Undrar du över något eller vill boka in ett biblioteksbesök med din klass, kontakta biblioteket i Solna centrum, stadsbiblioteket@solna.se eller Bergshamra bibliotek, bergshamra.biblioteket@solna.se

Klicka här för att skaffa ett bibliotekskort. Du kan också skriva ut blanketten:

Brevet från bibblan

Börja prenumerera på "Brevet från bibblan" - ett nyhetsbrev för pedagoger i Solna.

Klicka här för att börja prenumerera på Brevet från bibblan

Förskolornas timme

Biblioteket i Solna centrum har öppet för förskolor kl. 9-10 på onsdagar och torsdagar. Ingen föranmälan och självklart finns personal på plats för att hjälpa dig och din förskolegrupp. På torsdagar kl. 9.30 hålls en kortare sagostund för de grupper som är på plats,varmt välkomna!

Sagostunder på Bergshamra bibliotek

Ungefär var tredje vecka vecka är det sagostund med olika teman på Bergshamra bibliotek för förskolegrupper. För mer information kontakta Bergshamra bibliotek.

Bibliotekskort för pedagoger

Alla pedagager i Solna kan få ett bibliotekskort att använda vid lån till skola och förskola. Lånetider är sex veckor.

Lekfulla läspåsar

På Bergshamra bibliotek finns lekfulla läspåsar att låna för förskolor. Läspåsarna är tänkta att inspirera till fördjupad läsning av böcker på ett lekfullt och kreativt sätt och finns med tolv olika teman. Varje påse innehåller en eller flera böcker samt material som kan användas i anslutning till läsningen. I de medföljande arbetshandledningarna finns förslag på samtalsingångar och övningar där barnen uppmuntras till att reflektera, berätta och skapa utifrån böckerna. Påsarna lånas ut på Bergshamra bibliotek men kan också skickas till biblioteket i Solna centrum.

Bokcirkelböcker för barn

På Berghshamra bibliotek och på biblioteket i Solna centrum finns uppsättningar med bokcirkelböcker för barn. Det finns 10 exemplar av varje bok. Kontakta biblioteken för att låna böckerna.

På gång för barn och unga

 1. Läxhjälp och räknestuga

  Datum tisdag 22 maj 17:00 - 19:00 (fler tillfällen)
  Plats Biblioteket i Solna centrum

  Behöver du hjälp med dina läxor? Vill du ha särskild hjälp med matten? Kom till biblioteket i Solna centrum! Här finns hjälp för alla åldrar och kunskapsnivåer.

 2. Skräck

  Datum torsdag 14 juni 15:00 - 16:00
  Plats Ulriksdalsskolans bibliotek

  Träffa skräckförfattaren Andreas Palmaer som har skrivit böckerna ”Vandraren utan ansikte”, ”Iskalla skuggor” och ”Superkorta skräckisar”. Få tips på hur du själv kan skriva spännande och läskiga historier!

 3. Superhjältemåndag

  Datum måndag 18 juni 15:00 - 16:30
  Plats Bergshamra bibliotek

  En heldag med tema superhjältar! Träffa författaren Elias Våhlund som har skrivit om den coola superhjälten Lisa i ”Handbok för superhjältar”. Lär dig allt om superhjältar och superkrafter, låna böcker, pyssla och tävla om fina priser i vår superutmaning. Vi bjuder på mumsigt powerfika!