Fågelhuset i Hagalund

Ett fågelhus i Hagalund är ett av motiven som finns bland fotografierna i bildarkivet. En dag kom ett mejl som berättade om huset.

Fågelhus i hagalund
Fågelhus i hagalund

"På Ekgatan 4 bodde min morfar och mormor. De hette Axel och Anna Lantz och de köpte huset på trettiotalet. I källaren hade det varit fotogenbutik så det fanns alltid en svag lukt av fotogen i huset. Vid köpet ansågs det vara en fördel eftersom vägglösen inte tålde fotogenlukt så huset var befriat från den typen av ohyra.
Min mormor var född i Bräcke i Jämtland 1885.
 
När hon var i femton, sexton-årsåldern blev en gubbe som var runt sextio år förälskad i min mormor. Hon var måttligt förtjust (jag tänker inte spekulera i anledningen). Hon fick ett fågelhus av gubben och detta skulle följa henne livet ut.

Det stod i trädgården på Ekgatan. Min mormor dog strax innan jag fyllde sju. Jag tyckte att fågelhuset var väldigt fint. Barn är inte särskilt finkänsliga, Jag var inget undantag. Så vid fyra, fem årsåldern bad jag mormor om att få ärva fågelhuset när hon dog. Det lovade hon att jag skulle få.
Min mormor dog och jag ärvde fågelhuset. Det låg i en låda i min mors källare. När hon gick bort och vi gjorde arvskiftet så hittade jag det igen. Det var nära att det gick ett brutalt öde till mötes. Jag hade inte hjärta att slänga det då så jag tog med mig det till mitt vindsförråd i Hjorthagen.

Fågelhuset
När jag var ute och sökte efter Hagalund och Ekgatan såg jag bilden. Jag tog ner det lilla fågelhuset som grävskoporna glömde och tog ett foto. Det skickar jag nu, ett litet hus från det  gamla Hagalund som fortfarande finns kvar."
 
 Med vänliga hälsningar
 
 Lars Jonsson
 Fågelhusinnehavare
 
Skrivet av: Eva-Karin Winblad den 1 mars 2012