En verklig kärlekshistoria

Ellen Key och Urban von Feilitzen hade en livslång kärlekshistoria. De skrev hundratals brev om året till varandra, men i verkliga livet möttes de bara ett fåtal gånger. I Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) får vi ta del av deras passionerade korrespondens. Vid pennan: Anneli Jordahl.

Ellen Key brände alla sina brev till Urban von Feilitzen. Av hans brev till henne finns 76 bevarade för eftervärlden.  Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) är således något helt annat än en traditionell historisk biografi.  Det är en roman om verkliga personer där Anneli Jordahl skrivit fiktiva brev och en jagberättelse utifrån Ellen Keys perspektiv.

Det är sent 1800-tal och radikala debattörer ifrågasätter äktenskapet och könsrollerna i Carl Jonas Love Almqvists anda. Ellen Key arbetar som lärare i Stockholm. Hon föreläser och blir en allt viktigare samhällsdebattör och kritiker. Och det är genom litteraturkritiken hon möter den 15 år äldre Urban von Feilitzen. Hon kommer att läsa hans texter och hjälpa honom att bli en bättre skribent. Samtidigt drömmer hon om att få bli hans livskamrat fullt ut. Urban von Feilitzen är dock redan gift, har fyra barn och lever som godsägare utanför Linköping. Hustrun blir rasande av svartsjuka när hon upptäcker Urbans korrespondens med Ellen Key. Och han kommer aldrig att lämna hustrun av rädsla för att inte få träffa sina barn. Barnen som är viktigare än allt. Först efter hustruns död återupptar Urban kontakten med Ellen, men innan de hinner återförenas avlider Urban von Feilitzen.

Anneli Jordahl ger oss glimtar från olika skeden av denna historia, Ellen Keys karriär, väninnorna och de älskade eleverna. Men Jordahl målar också upp en ny sida av den Ellen Key vi är vana vid att se som stark och stridbar liberal jämställdhetskämpe. Det handlar om en kvinnas längtan och kärlekssorg, som med åren växer till en förtvivlan inför kroppen som aldrig fick bära och föda ett barn. Det är fysiskt: Ellen simmar i drömmarna, promenerar långt, långt genom de mest olyckliga stunder. Och hon blir riktigt sjuk när Urban sårar henne som mest.

Jordahls korrespondens är så levande att man blir tagen. Ellen framstår emellanåt som mästrande och påfrestande desperat, Urban som riktigt elak.. När läsningen av en mycket bra roman är till ända är det med en upprörd känsla jag slår ihop boken: får man verkligen göra såhär med verkliga personer?!

Det är en fråga som också var på tapeten ungefär samtidigt som Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) gavs ut 2009. En grupp författare publicerade i Dagens Nyheter sitt litterära manifest för att ”återerövra berättandet”. I manifestet lovade de bland annat att aldrig ”självsvådligt exploatera försvarslösa människors livshistoria” (1). Motmanifestet från en annan grupp författare lät inte vänta på sig. De menade att för att skapa en levande litteratur måste man tillåta sig att ”korsbefrukta, ympa, låna, stjäla, ge, tvinga oss på och dela med oss av våra hemligheter” vilket också innebär att ”använda både egen och andras erfarenhet, att berätta historier ur livet, om sanna människor eller historiska gestalter” (2).


En av de författare som skrev under motmanifestet var just Anneli Jordahl. Hon har själv sagt om sin roman Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) att detta sätt att berätta inifrån huvudet på en historisk person kan öka förståelsen för historiska skeden och de människor som levde under den tiden (3). Ellen Key är onekligen en spännande person med ett liberalt perspektiv på en gryende arbetarrörelse och feminism i 1880-talets brytningstid. Och Anneli Jordahls roman är en stark skildring av kvinnans roll i det samhället. 

Sara Lafolie

(1)Dagens Nyheter 2009-08-22
(2) Dagens Nyheter 2009-08-26
(3) VI Läser 4/2009

 

 1. Till sängs med Frida

  Av: Drakulić, Slavenka
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från slaviska och baltiska språk
  Finns som: Bok
 2. Mäster

  Av: Coelho Ahndoril, Alexandra
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2009
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 3. Drömfakulteten

  Undertitel: tillägg till sexualteorin
  Av: Stridsberg, Sara
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 4. Gästen

  Av: Rådström, Niklas
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 5. Hon älskade

  Av: Henschen, Helena
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 6. Sista resan

  Av: Jensen, Carsten
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från danska
  Finns som: Bok
 7. Regissören

  Undertitel: en roman
  Av: Ahndoril, Alexander
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sara Lafolie den 7 februari 2011