En sekund i taget

En framtidsdystopi.

Hedvig lämnar hela sitt tidigare liv bakom sig och flyr. En plötslig feber har just dödat hela hennes familj. Ute på gatorna är det tyst och det ligger döda kroppar lite överallt. Folk verkar ha dött så hastigt att de inte hann hem. Hedvig vill bara bort och hon vill glömma lillebrors blickar när han låg feberhet och bad henne stanna.
Hon hämtar överlevnadsutrustning och mat på sin gamla skola och cyklar iväg helt planlöst. När hon hunnit en bit kommer hon på att klassen besökt en bondgård inte alltför långt bort. Där finns djur och mat. Det tar ett tag innan hon vågar närma sig djuren och lär sig mjölka korna.
Dagarna går och hon har fullt upp i sitt nya inrutade liv, mata, ge vatten, mjölka och skaffa mat till sig själv. En dag dyker en överlevande till upp. Det är en flicka i hennes egen ålder. Äntligen får hon någon att dela jobbet med. Bara Elin kunde sluta prata om det som varit. Hedvig vill inte väcka minnen till liv. Dessutom verkar Elin vilja ge sig av för att söka efter andra överlevande.
Det är en spännande bok i den följd av dystopier och undergångsböcker som kommer nu. Trots motivet känns inte den här boken hopplös, men sorgen finns förstås där. Det jag tycker om med boken är att Hedvig är en alldeles vanlig tjej på väg in i tonåren. Hon är osäker och har vanliga tonårstankar om sin kropp och om sex. Det hela blir lite mer komplicerat eftersom hon inte vet om det finns andra överlevande. Tänk om hon aldrig ska få en kyss. Vänskapen, både den hon hade med sin bästa vän och med Ella, beskrivs på ett fint och trovärdigt sätt. Slutet gör att jag misstänker att det kommer en fortsättning.

Målgrupp:

Tipsat av: Kristin på Bibliotek Sundbyberg den 3 juni 2013