En liten bok om kärlek

Ulf Stark berättar om lite av varje, fast mest om kärlek

Själv brukar jag svära rejält när det är dags att fixa julgran. Jag klär den inte. Jag inhandlar den. Men det är inte det värsta. Det värsta är att få den att stå där rakt i foten. Tyvärr är det ofta mitt jobb.
  En som fixar det jobbet galant är en kille som heter Fred. Efter skolan jobbar han åt Gubben Granlund som kränger granar. På så vis får han lite extra pengar, som han kan ge till sin mamma. Det är under 2:a världskriget, pappan är inkallad, de har det inte så gott ställt.
  Fred är något av klassens ljus. Han är duktig i matematik. Ordentlig och skötsam. Hittar aldrig på något bus. Nu närmar det sig jul, och innan någon vet ordet av, har Fred lyckats med konststycket att få anmärkning av rektorn. Och en utskällning av sin lärarinna. Detta har aldrig hänt förut.
  Om det finns en anledning? Fred är väl som alla andra. Han längtar efter att kriget ska ta slut, att hans pappa ska komma hem. Det är därför han sätter en konstgjord (Hitler)mustasch på skelettet i glas-skåpet. Varför han hjälper Elsa i bänken intill med matteläxan har han svårare att förklara. Både för henne och för sig själv. Det krävs ett välformulerat brev innan den saken är utredd. Fast då är de överens, båda två!
  Ulf Stark berättar med stor närvarokänsla. Också om det inte är självbiografiskt, får han ändå fram den känslan. Allt kunde vara som hämtat ur hans egen uppväxt. Enkelt och behärskat berättar han om stora känslor, typ kärlek. Få författare klarar detta lika elegant som Ulf Stark.

Tipsat av: Staffan Engstrand den 28 maj 2015