En dag

En dag om året. Från universitetsexamen på den slingriga vägen in i medelåldern. Med alla de små och stora val som formar vårt liv. Emma och Dexter: som gjorda för varandra. Eller? "One day" blev bästsäljare i Storbrittannien och är något av höstens boksnackis. Och ja, den är både rolig och jättebra!

David Nicholls var 40 år när han skrev den här boken. Han frågade sig vad som egentligen händer med oss mellan 20 och 40. Resultatet blev en mycket speciell roman om en lång relation mellan två vänner - som kanske kan bli mer än bara vänner. Om den snåriga vägen in i medelåldern.
Det som är unikt med den här romanen är hur den är berättad. Vi börjar med att Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter universitetsexamen. Närmare bestämt 15 juli 1988. Sedan får vi följa dem tjugo år framåt med ett kapitel för varje år. Samma datum, varje gång ett år senare. Det är vardagligheter och livsavgörande val, ibland slumpen som styr deras vägar och inbördes relation. Nicholls lyckas enastående bra med att ge personerna djup, utveckling  och intressanta sammanhang, trots att vi bara får se korta nedslag i deras liv. Han skriver med humor och värme om de två ganska olika karaktärerna Emma och Dexter och deras relation i gränslandet mellan vänskap och kärlek. På köpet får vi en skildring av den populärkultur som växte fram under 1990-talet. Som medelålders läsare ligger det nära till hands att börja tänka tillbaka på sina egna vägval i livet, när och hur gick det egentligen till?

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara Lafolie den 21 december 2010