Din tur, Adrian

Om vikten av vänskap!

Din tur, Adrian är en stark bildberättelse om utanförskap. Samtidigt är det en hoppfull bok om fantasins och vänskapens kraft och om att hitta en egen väg ur en krissituation. Boken har vuxit fram genom ett nära samarbete mellan illustratören Kristin Lidström och författaren Helena Öberg.
Varje dag går tioåriga Adrian till skolan med oro i kroppen. Precis som bilderna berättar är hans vardag grå. Han livas dock upp när han tänker på cirkus. Han kan göra akrobatik på hög nivå och att han trivs i sin fantasi ser man på illustrationerna som är fulla av färg. Men när han senare måste koncentrera sig på skolarbetet blir allt dystert igen, Värst är när magistern säger: ”din tur, Adrian”. Då knyter sig allt och han kan inte tänka. Kompisarna hånar honom för att han är så trögtänkt och läser så dåligt. Om de bara visste hur det känns inuti!
En dag förändras allt då Adrian träffar Hejdi på väg från skolan. Hunden följer med Adrian hem. I hundens sällskap känner sig Adrian lugn och säker. Han kan läsa för henne utan problem och i skolan blir allt annorlunda när Hejdi sitter bredvid.
Denna grafiska kapitelbok växlar mellan svartvita serierutor i olika format och helsidesillustrationer i färg. De signalerar att Adrian mår bra. Förutom i fantasin mår han fint tillsammans med Hejdi och hennes matte. I slutet växer en vänskap fram mellan den äldre kvinnan och Adrian. Hon är nästan blind och behöver Hejdi men även Adrian som får läsa för henne.
Det här är både en originell, mångbottnad och gripande berättelse där författaren skurit ner texten till ett minimum vilket ställt höga krav på illustratörens skaparförmåga.

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 17 februari 2016