Dilsa och det brustna hjärtat

Kan man vara ihop med nån som stjäler?

Deckarförfattaren Petrus Dahlin är ju känd för sin serie om Kalle Skavank. I den serien har Kalle god hjälp av kusin Dilsa. Men Dilsa har begåvats med en alldeles egen serie. Del två har just utkommit, ”Dilsa och det brustna hjärtat”.
  Första delen tyckte jag aldrig bottnade riktigt. Det var som att det var viktigt att Kalle inte fick vara med. Jag tror Petrus Dahlin har funderat över det där. För i nya delen finns Kalle med, fast på avstånd. Han har fjällsemester med sin pappa.
  Därför får Dilsa själv lösa gåtan med det försvunna guldhjärtat. Det är Sixten som ber henne. Hans mammas guldhalsband är borta. Kan hans kompis Fabian ha stulit det, och givit det till sin flickvän Ranja?
  På sedvanligt deckarmanér tar sig Dilsa an fallet. Hon är klok och hon anar att det kan röra sig om en ödesdiger händelse, där Fabian velat imponera på Ranja. Men innan hon anklagar honom måste hon samla bevis. Det kostar henne till sist en avslagen framtand.
  Petrus Dahlin har skrivit en fin historia, som ställer den viktiga frågan: kan man älska en tjuv? Det är ett gott betyg att kunna skriva om moraliska frågor utan att det blir platt. Det klarar Petrus Dahlin. Lätt!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 16 april 2012