Den blå traktorn

Olle är sju år och har en mamma som sitter i fängelse för att hon har förskingrat pengar på sitt jobb. Ibland hälsar Olle på mamman i fängelset. Han åker buss dit med sin morfar, eller så tar han och pappan bilen dit. Ibland vill Olle åka till sin mamma, andra gånger gör han det motvilligt.

Visst längtar han efter henne, hon kramas så bra. Men hon har fula fängelsekläder och ett alldeles för trångt rum. Sen finns det så många andra saker Olle vill göra. Vanliga saker, som att vara med kompisarna eller gå i skogen med pappa. Med vakten Isam, som jobbar på på fängelset känner sig Olle ändå  bekväm. Isam är vanlig. Inte sådär nervöst skojig av sig som de andra vuxna som jobbar där är.

Olles pappa har blivit lite tystare. Ibland sitter han bara utan att göra någonting. Han tänker på någonting. Olle vill inte fråga vad pappa tänker. Fast man anar att han undrar lite. Olle har mycket mycket annat att undra över också, som vad djuren tänker och om det är så att de som sitter i fängelset verkligen ångrar sina brott. Han undrar också över hur han själv kommer att vara om ett år, när mamman släpps ut ur fängelset.

Den blå traktorn handlar om en pojke vars familjesituation skiljer sig från de flesta andras.  Med barnets röst berättar Joar Tiberg om en pojke som som lever ett välordnat liv, med närvarande vuxna och kompisar, men som samtidigt befinner sig i kris och försöker hantera tillvaron efter att ha skilts från sin mamma. Boken fångar väl barns starka förmåga att leva i nuet.

Det här är en bok som passar bra att läsa tillsammans med barn från ca 5 år.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sofia Kemi den 25 augusti 2015