Debutanter från senaste åren - utställning på biblioteket

Varje vår och höst debuterar en rad författare. Katapultpriset och Borås Tidnings debutantpris uppmärksammar detta!

Katapultpriset för 2014 års bästa debutant går till Agnes Gerner.

Agnes Gerner är årets mottagare av debutantpriset Katapultpriset. Hon mottar årets prissumma på 40 000 kronor för sin diktsamling ”Skall”, en sorgeskildring. Juryns motivering lyder "För det sätt på vilket Agnes Gerner i diktsamlingen 'Skall' sjunger om sorg, födelse och död. Hennes poesi påminner oss om förbindelsen mellan människa och djur: råttans gnagande, hästens andedräkt och rävens tassande i oss."

Gerner är född 1984 och är bosatt i Stockholm, där hon arbetar som bibliotekarie. I en intervju med Dala-Demokraten beskrev Gerner sin diktsamling så här: "Du vet, förlust, relation, insikt, det är det min diktsamling handlar om. Välbekanta ämnen som vi alla har erfarenheter av vare sig vi vet om det eller inte."

Om "Skall" skrev recensenten Josefin Holmström så här: ”Gerner får gärna fortsätta röra sig i skymningslandet mellan tradition och nytänkande: ’Skall’ är en beslutsam, självsäker debut av en poet som jag hoppas få läsa mer av i framtiden.”

Det återstår att se om Gerner liksom förra årets Katapultprismottagare Anna Fock även får Borås tidnings debutantpris. Hon är nämligen en av de nominerade även till detta pris. Detta pris utdelas den 19 februari!

Utställning på tema "debutanter" på Solna stadsbibliotek, i trappa.

Skrivet av: Staffan Engstrand den 4 februari 2015