De tre små grisarna och den stora stygga grisen

Den här omarbetade och helt annorlunda versionen av den klassiska sagan om de tre små grisarna och den stora stygga vargen är ett stycke humoristisk och befriande läsning.

De tre små mjuka och gosiga vargarna lämnar sin mamma för att skapa sig en ny tillvaro på egen hand. Mamma varg förmanar dem att akta sig för den stora stygga grisen. De små vargarna får tegel av en känguru och bygger sig ett hus. Men den hemska grisen får syn på grisarna och bestämmer sig för att få tag på dem. Och han ger sig inte. När hans huffande och puffande inte rår på de rädda små vargarnas hus hämtar han en slägga och slår sönder huset.Vargarna bygger ett nytt hus av betong. När grisens huffande och puffande inte biter på betonghuset tar han sin lufttrycksborr. Nu lyckas vargarna få tag på taggtråd, pansarplåt och stora hänglås. Men inte heller det hindrar grisen, som har dynamit.

De stackars vargarna har inte mycket att sätta emot mot den förskräckliga grisen. Det ser minst sagt mörkt ut för dem. Men i slutet på sagan väntar en oväntad knorr och finalen är försonande. I likhet med de flesta klassiska sagor innehåller denna remake en dos av sensmoral. Vi får lära att hat, förföljelse och våld inte leder till något gott, utan bara till ännu mera hat. Men om man istället för att vara inställd på att fördriva och förgöra, väljer att känna in, lyssna och försöka förstå varandra kan man upptäcka och uppskatta varandras olikheter.
Det är inte lätt skapa nya historier av gamla och välkända och få dem att kännas relevanta och fräscha. Men här har den grekiske författaren Eugene Trivizas lyckats skapa en helt ny berättelse med både brutala och oväntade inslag. Genom att inte följa mönstret i originalsagan och med sin oväntade upplösning bryter De tre små vargarna och den stora stygga grisen mot det förväntade och välkända på ett uppfriskande vis. Det är en rolig högläsningsbok som lockar till skratt och väcker diskussionslust hos både barn och vuxna.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sofia Kemi den 9 september 2014