Brittisk feelgood för regniga dagar

Briten Lundmark och Linda Noaksson tipsar om brittiska feelgood filmer för regniga sommardagar eller långa ljusa kvällar.

Briten och Linda är anglofiler ut i fingerspetsarna. Nyss hemkomna från resor i England tipsar dom om riktigt bra brittsika filmer. England är ett land med lång teatertradition och det har gett avtryck i filmen, det finns en lång skådespelartradition och många duktiga skådespelare. Många filmer är baserade på romaner. Här några guldkorn.

Briten börjar med att tipsa om en av sina favoriter:
My left foot : The story of Christy Brown. Filmen är baserad på en sann historia om författaren och konstnären Christy Brown som föddes på Irland 1932 ned en hjärnskada som gjorde att han bara kunde röra på sin vänstra fot. Ingen tror att det någonsin går att göra något med Christy utom hans mamma som är underbar och förstående trots fattigdom och många barn.  En varm hyllning till livet och kärleken och om en mamma som tror på sitt barn. Daniel Day Lewis fick en Oscar för sin insats i filmen.

Linda berättar om en film som hon berättar att hon kan se hur många gånger som helst,
Återstoden av dagen, The remains of the day där Emma Thompson och Anthony Hopkins gör otroliga skådespelarinsatser. Filmen utspelar sig före andra världskriget och är en skildring av återhållen kärlek och Englands historia och klassamhälle.

Så berättar Briten om en film som kom 2009, An Education. Handlingen utspelar sig 1961 och handlar om Jenny, tonåring och lysande elev med högsta önskan att komma till Oxford för att utbilda sig till lärarinna tills hon träffar Daniel, som är rik, världsvan, trettio år äldre och väldigt mystisk. Plötsligt är Jenny indragen i hans värld men det finns förstås en hake, vilken väg väljer Jenny?

Nästa film som Linda berättar om är en riktig feelgood film. Miss Potter som handlar om barnboksförfattaren och illustratören Beatrix Potter född 1866. Det är Renée Zellweger som spelar Beatrix vilket hon gör strålande. Vi får följa Miss Potters liv invävt med hennes teckningar. Alla mysfaktorer finns med i denna film.

Briten sista film för dagen är den omtalade King´s speech, där Colin Firth spelar George VI på det mest fantastiska sätt och mycket riktigt fick han en Oscar för sin insats. George står i bakgrunden av sin bror, det är ju inte han som ska bli kung men så hoppar brodern av och där står George ganska utelämnad och med ett svårt talhandikapp. En underbar film som delvis handlar om hur man kan övervinna ett handikapp och om vänskap och kärlek.

Linda berättar om en favorit, Billy Elliot. En mycket stark och rörande film om Billy som av en slump hamnar i balettens och dansens värld och ganska fort känner att det är där han hör hemma. Billy växer upp i gruvdistriktets tuffa värld och han växer upp med en pappa och en bror. Det ses inte med blida ögon att Billy börjar dansa. En känsloladdad film om att aldrig ge upp det man tror på. Filmen innehåller en underbar dansscen med Billy dansande genom de fattiga kvarteren, en scen man aldrig glömmer.

 

 1. My left foot

  Undertitel: the story of Christy Brown = Min vänstra fot
  Språk:
  Engelska Svenska Danska Norska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 2. The remains of the day

  Undertitel: Återstoden av dagen
  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2004
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 3. An education

  Språk:
  Engelska Svenska Finska Danska Norska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 4. Miss Potter

  Språk:
  Engelska Svenska Danska Norska Finska
  Publiceringsår: 2008
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 5. The king's speech

  Språk:
  Engelska Svenska Norska Finska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
 6. Billy Elliot

  Språk:
  Engelska Svenska Flerspråkigt verk
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Engelsk film och tv
  Finns som: DVD
Skrivet av: Maria Söderström Sörensen den 21 juni 2011