Bröderna Grimms sagosamlingar 200 år

Rödluvan, Askungen, Hans och Greta.. För 200 år sedan samlade Bröderna Grimm in muntliga folksagor till världens mest kända sagosamling. I dag lever sagorna vidare i nya former.

I början av 1800-talet började bröderna Jacob och Wilhelm Grimm (språkforskare och bibliotekarier) sin insamling av folksagor  i Tyskland. De bearbetade sagorna både till innehåll och språk för att göra dem rumsrena enligt tidens moral.

1812 publicerades så Kinder- und Hausmärchen (Barn- och hussagor) med 86 sagor varav flera blivit något utav Europas mest älskade berättelser: Hans och Greta, Rödluvan, Törnrosa, Askungen … Tre år senare kom nästa samling med ytterligare 70 sagor.

Idag är Bröderna Grimms sagosamlingar världens mest kända och finns utgivna på 160 språk. Kinder und Hausmärchen ingår i Unescos världsminne.

Grimms nationalistiska syfte med sagosamlandet stod klart: att stärka det tyska språket och identiteten med hjälp av forntida myter där de sökte sina urgermanska rötter. Snart blev de viktiga representanter för den tyska romantiken. Bröderna Grimm brukar också omnämnas som föregångare inom folklivsforskningen.

Bröderna Grimm gjorde onekligen en räddning av den muntliga folksagan åt eftervärlden. För många miljoner människor har deras samlingar varit en betydande del av barndomens sagovärld. Samtidigt är deras sagosamlingar både omdiskuterade och kritiserade för att vara rasistiska, sexistiska, och alltför hårt präglade av 1800-talsideal för att ge ursprunget rättvisa.
Men de lever  vidare hos nya generationer, nu med enorm genomslagskraft i Disneys animerade filmatiseringar.

Bröderna Grimms 200-årsjubileum firas på många sätt och alstrar fina nyutgåvor av sagosamlingarna.

I sommar ger Teater i Haga föreställningen ”Grimmisch : Ett sagoäventyr  i Bröderna Grimms värld” som spelas i Haga Slottspark, Solna, med premiär 27 maj.

För dig som vill ha mer av äventyr ur Grimms sagoskogar kan vi rekommendera Cornelia Funkes fantasyroman Reckless som befolkas av väsen från Grimm-sagor.

Sara Lafolie

1. Barnens Bröderna Grimm

Publiceringsår: 1983

2. Tio sagor av bröderna Grimm