Borttappad

Shaun Tans bok Borttappad ser ut som en bilderbok - stort format, mycket bilder och lite text. Men barnbok? Nej... inte riktigt.

Kanske en all-ålders-bok? Shaun Tan har fått ALMA-priset för sitt författarskap, och det här är en riktigt häftig bok.  Det är en historia om en man som hittar en borttappad sak på stranden. Saken är gigantisk och påminner om en blandning av en tekokare och en bläckfisk. Den lever, och är lite ensam. Ingen bryr sig om den. Världen i Borttappad är ett dystopiskt industrilandskap. Metall, rost, kugghjul, maskiner, gråmjuk färgskala. Lite mardrömslikt. Människorna är grå och stirrar rakt fram. Huvudpersonen bryr sig mest om att systematisera sin kapsylsamling. Ändå bryr han sig om den borttappade stora saken. Den får följa med hem, och trots att den är flera meter hög ser hans föräldrar den inte, för de tittar på tv. Han är på vippen att lämna in den på en förvaring för störande föremål, men får en mystisk ledtråd. Han hittar sedan en nästan magisk plats som ingen känner till. Där är det fullt av konstiga borttappade föremål, som vi inte förstår vad de är för något. Där verkar den borttappade saken passa in. Så på sätt och vis är slutet lyckligt.
Jag tycker det är en fin historia, om en stor klumpig sak som inte passar in. Den har många bottnar och tål att läsas många gånger. Barnen jag läste den för tyckte den var lite konstig, och det är den. Fast bra.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Sara på Hallonbergens bibliotek den 3 oktober 2012