Boktips för barn & unga

Här finns boktips för barn och unga

Boktips för yngre barn

 1. Morris Mickelblad och den orangeröda klänningen av Christine Baldacchino

  Av: Baldacchino, Christine Tipsat av: Rebecca Sjövold

  Det finns en massa saker Morris gillar med förskolan. Han gillar att måla. Han gillar att lägga pussel. Han gillar äppeljuicen till mellanmålet och att sjunga för full hals när de har samling. Men mest av allt gillar Morris utklädningsrummet och den orangeröda klänningen. De andra barnen förstår inte – de säger att klänningar bara är för tjejer.

 2. Familjejakten av Jesper Lundqvist

  Av: Lundqvist, Jesper Tipsat av: Rebecca Sjövold

  ”Vet någon av er vad familjer är?” Nej, säger rymdfiluren, "men jag vill bra gärna veta. Jag ger mig genast av för att leta!” Följ med på resan och träffa många olika typer av familjer och lär känna vad en familj är.

 3. En familj är en familj är en familj av Sara O'Leary och Qin Leng

  Av: O'Leary, Sara Tipsat av: Rebecca Sjövold

  Denna varma, inkluderande berättelse visar att familjer kan skilja sig mycket från varandra till det yttre, men att ingen familj är bättre eller sämre för det. Det är kärleken inom familjen som betyder något.

Visa fler sidor...

Boktips för äldre barn

 1. Men finns ändå av Petter Lidbeck

  Av: Lidbeck, Petter Tipsat av: Isak Kullman, Nikola

  Roligt och spännande. Elvaåriga Bianca bor med sin mamma och mormor. En dag får hon veta att det på kvinnosidan i släkten finns en märklig förmåga: man kan göra sig osynlig. Hon måste lova att aldrig avslöja hemligheten. Hon lovar, men det går inte riktigt som hon hade tänkt sig. Att kunna göra sig osynlig är en förmåga som många drömmer om men då har de nog inte tänkt på att det kan leda till en hel del trubbel. Onda krafter blir intresserade av Biancas förmåga och det resulterar i vilda jakter och äventyr, men även i skratt och förälskelse.

 2. De Försvunna av Cecilia Lidbeck

  Av: Lidbeck, Cecilia Tipsat av: Isak Kullman, Nikola

  Spännande överlevnadsäventyr. Judit är på väg till sommarlägret i en buss tillsammans med nio andra barn och en ledare. Mitt ute i en djup skog långt ifrån närmaste samhälle kör bussen av vägen. Ingen av barnen skadar sig allvarligt men chauffören har dött i en hjärtattack. Det finns ingen mobiltäckning så den vuxne ledaren med två barn ger sig av för att hitta hjälp. De kvarvarande barnen får tydliga order om att vänta vid bussen. Ett helt dygn går men ingen hjälp kommer. Då beslutar sig barnen att själva söka hjälp. De beger sig ut i skogen. Äventyret börjar!

 3. Ingen kommer undan av Anna Knutsson & Ann-Christine Magnusson (Lars Winnerbäck illustr.)

  Av: Knutsson, Anna Tipsat av: Isak Kullman, Nikola

  Läskigt! Sebbe och Connor går i sexan och är bästa vänner. På ett sommarläger råkar de avslöja att ett hemskt hot finns riktat mot deras läger, de ska alla utplånas, ingen kommer att komma undan! När de i panik berättar för klasskompisar och vuxna så är det ingen som tror på dem. Vad gör man när man vet att en katastrof kommer att inträffa men ingen tror på en? Läs så får du veta!

Visa fler sidor...

Boktips för ungdomar

 1. Tusen bitar av Marcus Jarl

  Av: Jarl, Marcus Tipsat av: Rebecca Sjövold

  Från förlaget: Det här är en berättelse om kärlek – men också om hat. Om kärlek mellan två män och om människorna som hatar den kärleken kraftfullt. Och om vad som händer när deras vägar kolliderar. Nils och Benke kämpar för att kunna leva tillsammans på samma villkor som vilket annat kärlekspar som helst. Men det tar emot – inte minst Nils far visar öppet sitt missnöje. Robert och Ebba är gifta men glider allt längre isär. Robert finner utlopp för sin ångest genom sitt intensiva homohat på nätet, medan Ebba försöker hitta en tillräckligt bra ursäkt till varför hon stannar kvar i förhållandet. Tusen bitar är ett starkt relationsdrama om vad som händer när den man älskar plötsligt rycks ifrån en och man blir ensam kvar. Och en del av den älskade lever kvar i någon annan. Någon som hellre hade dött än frivilligt tagit emot det som gavs.

 2. Rami och Jonatan av Mats Berggren

  Av: Berggren, Mats Tipsat av: Rebecka Dittmer, Rebecca Sjövold

  Jonatans fotbollslag möter ett lag med jämnåriga killar från det närliggande flyktingboendet i vårens första fotbollsmatch. Efter matchen möts Jonatans och Ramis blickar för första gången och det blir början på en spirande kärlek. En kärlek som inte alltid ses med blida ögon av omgivningen och som hotas då Rami får avslag på sin asylansökan. Den verkliga katastrofen inträffar dock kort därefter och förändrar allt i ett slag. En gripande bok om den första kärleken.

Visa fler sidor...