Bibliotekskatten Dewey

En iskall februarimorgon i staden Spencer i Iowa.Bibliotekarien ska just tömma bokinkastet där låntagarna lagt böcker under helgen när hon gör ett underligt ljud.

Vi som arbetar på bibliotek är vana att hitta både det ena och det andra i bibliotekets bokinkast, men priset tas nog av fyndet som blir huvudperson i denna bok: en ynklig, totalt nedfrusen kattunge, som någon slängt ner i det kalla bokinkastet. Chefsbibliotekarien Vicky Myron tar hand om det stackars djuret och snart får hon en idé: varför inte behålla katten på biblioteket - en egen bibliotekskatt?

Hon måste förstås förankra idén hos biblioteksstyrelsen, och konstigt nog så går det. Katten döps till Dewey efter det amerikanska katalogiseringssystemet, och snart har Dewey inte bara vunnit bibliotekspersonalens utan också nästan alla besökares hjärtan.

Genom berättelserna om Dewey och hans relationer till olika biblioteksbesökare och till Vicky själv får läsaren en fantastisk bild av en amerikansk småstads liv. Om kriser och uppgångar, och om det mycket märkliga och kärleksfulla inflytandet en katt fick i stadens liv. För Dewey blev en världskändis och drog till sig besökare och journalister från hela världen. Varför det? Läs själv och förundras, jag lovar  både skratt och tårar.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Anneli Lidström den 13 december 2010