Berövad

Tre år av hennes liv har bara försvunnit...

Liz Coleys roman ”Pretty girl 13” har på svenska fått titeln ”Berövad”. Det är också just vad det handlar om. Flickan i berättelsen, Angie Chapman, har nämligen just återvänt till sitt föräldrahem. Hon lever i tron att hon varit borta på ett scoutläger under en vecka. Men så förhåller det sig inte. Det är mycket, mycket värre.
  När hennes föräldrar ser och hör henne knacka på dörren blir de glada och överraskade, men det är också som om de inte riktigt kan förstå. För Angie har varit borta i mycket mer än en vecka. I själva verket har det hunnit gå hela tre år. Föräldrarna har, också om de inte velat erkänna det, blivit tvungna att förklara henne försvunnen. Förmodligen död. Till all lycka står hon nu trots allt framför dem.
  Flickan läkarundersöks, och självklart står det klart att någon förgripit sig på henne. Polis arbetar på fallet, också om det går trögt. Flickans minnesbilder är oklara. Angie tror sig fortfarande vara tretton år. Hon kan inte begripa att tre år försvunnit ur hennes liv. Det är i samtal med psykolog som hennes öde långsamt rullar upp. Som läsare anar man långt före Angie vad som hänt.
  Liz Coley har en fantastisk förmåga att gestalta Angies inre dramatik, hur hon tvingas dela upp sitt eget jag i flera olika personligheter, för att överleva det hon kommit att utsättas för. Störst hjälp har hon förmodligen av psykologerna hon går till. Men lugnast i berättelsen är Angie. Alla andra visar prov på hysteri. Inte så konstigt, kanske. Det finns liksom inte många andra sätt att överleva en sådan här mental kollaps. Drivet berättat.

Målgrupp:

Tipsat av: Staffan Engstrand den 9 juni 2014