Bara kärlek kan krossa ditt hjärta

Boken är klassad som ungdomsroman, men den passar utmärkt för både unga och gamla vuxna. Det spelar ingen roll att huvudpersonen Morris går på gymnasiet med allt vad det innebär. Skildringen är djupt allmänmänsklig.

Hur förvirrande är det inte när en ny och oombedd kärlek seglar upp mitt i svartaste kärlekssorgen? Vem har - eller har inte haft - mer eller mindre tokiga, men ändå älskvärda föräldrar att förhålla sig till? Och vem har – eller kommer inte – att förlora någon nära och kär?
Det är halsbrytande roligt, sorgligt, dråpligt om vartannat. Föräldrarna är karaktärer av kött och blod. Gamla dammiga könstereotyper ställs på ända. Lena är den som är på medan Morris backar inför kärlek och sex. Han försöker först förstå sig själv och sina motstridiga känslor. Det är mödosamt och tidskrävande, men det går vägen. Mot slutet dör hastigt – men inte oväntat - den hjärtsjuke och mano-depressive pappan. Han får ynnesten att dö precis så som han helst levde: i ett lyckat lopp. Genom hela berättelsen löper löpningen. Morris, pappan och den nya kärleken Lena – alla löptränar de. Där har de allt gemensamt. Pulsarna slår genom kapitlen. 
Här och var har rader av Kristina Lugn smugit sig in i boken. Med annan radindelning kan delar av BARA KÄRLEK KAN KROSSA DITT HJÄRTA läsas som lyrik. Hör till exempel här: 
Han går över det frusna gruset.
På kvällarna längtar han efter Betty.
När den svaga solen inte orkar längre.
Han stannar upp och studerar klottret på några ventilationstrummor.
Det rörda hjärtat sväller och svämmar över en kort stund.
Han låter det svalna. En kastrull med kokande mjölk
som man hastigt tar bort från spisen.”
(s.9)
Gunnar Ardelius författarskap är imponerande säreget och starkt. Låt dig röras och uppröras av:
Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar så himla mycket (2006)
När du blundar tittar jag (2007)


Johan, Hallonbergens bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Solna administratör den 8 oktober 2010